Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Αφρικανική μετάλλαξη: Αρνητικά όλα τα τεστ στη Νεάπολη

Τα τεστ θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού

Αρνητικά βγήκαν όλα τεστ κορωνοϊού που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε κληρικό της Μητρόπολης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν σε κληρικούς, εργαζόμενους του δήμου και πολίτες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του δήμου και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος διάκονος, ο οποίος προσεβλήθη από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, καθώς επίσης στο δημαρχείο στις Συκιές και στο δημοτικό κατάστημα της Νεάπολης, όπου στεγαζόταν το πρώην δημαρχείο.

Όπως είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Τάσος Τσακιρίδης, από την πληροφόρηση που είχε διενεργήθηκαν συνολικά 300 τεστ και όλα ήταν αρνητικά.

Πάντως, στον δήμο επικρατεί δυσφορία για το γεγονός ότι διενεργήθηκαν τεστ γρήγορης ανίχνευσης και όχι μοριακά, όπως είχε δεσμευτεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη, αλλά και για το γεγονός ότι καθυστερεί η επίσημη ενημέρωση από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.

«Οχτώ μήνες φωνάζουμε να μας δίνουν καθημερινά τα στοιχεία για τα κρούσματα και τελικά καταφέραμε από τις αρχές Γενάρη να μας τα δίνουν μια φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Και ακόμα δεν έχουμε επίσημα τα στοιχεία για τα αποτελέσματα των τεστ», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Κατόπιν πίεσης του δήμου, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στην περιοχή και θα διενεργούν δωρεάν τεστ μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού.

Στον δήμο Παύλου Μελά

Αρνητικά στον κορωνοϊό, όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, διαγνώστηκαν και όλα τα μέλη της οικογένειας του κληρικού, ο οποίος μένει στην Πολίχνη. Για προληπτικούς λόγους, πάντως, θα διενεργηθούν τεστ για τους πολίτες την Τετάρτη και την Πέμπτη στο ΔΑΚ Πολίχνης.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Περίπου 80 τεστ διενεργήθηκαν και στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, σε εκκλησία του οποίου υπάγεται ο δεύτερος κληρικός, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και ελέγχεται εάν έχει προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Συγκεκριμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στους ιερούς ναούς Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμου και Αγίου Γεωργίου και Μεταμορφώσεως στο Κορδελιό, όπου έκαναν τεστ σε ιερωμένους, αλλά και σε πολίτες που είχαν εκκλησιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά εξετάστηκαν περίπου 80 άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα.

Rapid test υψηλής αξιοπιστίας θα διενεργηθούν αύριο από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου στον Εύοσμο, όπου μπορεί να εξεταστεί όποιος πολίτης το επιθυμεί.