Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Δωρεάν 239.590 ιατρικές πράξεις από τα Δημοτικά Ιατρεία

Τα Δημοτικά μας Ιατρεία αναδεικνύονται σε κυψέλες παροχής υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δήλωσε ο δήμαρχος Δανιηλίδης.

Τις 239.590 αγγίζουν, συνολικά, οι δωρεάν ιατρικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2021 από τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν σήμερα τέσσερα δημοτικά πολυϊατρεία/ιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με τον πλέον σύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό, και δημοτικά ιατρεία σε κάθε ΚΑΠΗ, οκτώ συνολικά, εξυπηρετώντας περισσότερα από 11.000 μέλη των ΚΑΠΗ, με τις ιατρικές υπηρεσίες να παρέχονται επιπλέον στους άπορους, ανασφάλιστους και τα παιδιά τους, μετανάστες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους επίσης, στους 1.150 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με το συνολικό πληθυσμό που εξυπηρετείται να ξεπερνά τις 13.000 πολίτες, μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο που υποστηρίζεται από συνολικά 44 ιατρούς 17 διαφορετικών ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, ρευματολόγοι, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργοί, χειρουργοί, γυναικολόγοι).

Ιδιαίτερα αυξημένες καταγράφηκαν, και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και οι κατ’ οίκον υπηρεσίες σε ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς προσφέρθηκαν 26.132 παροχές. Αυτές αφορούν στη λήψη κοινωνικού ιστορικού, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, διασφάλιση ατομικής υγιεινής, καθαριότητα οικίας, συνοδείες, αιμοληψίες, ενέσεις, αλλαγή καθετήρα και περιποίηση κατακλίσεων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 579 συνοδείες μελών των ΚΑΠΗ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τις οποίες οι 14 με ειδικό βανάκι ΑμεΑ.

Τεράστια συμβολή

«Τα Δημοτικά μας Ιατρεία αναδεικνύονται σε κυψέλες παροχής υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιβεβαιώνοντας και αναδεικνύοντας την τεράστια συμβολή και σημασία τους, τόσο για τους ίδιους τους πολίτες, όσο και για το εθνικό σύστημα υγείας» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας την «ανάγκη να αποκτήσουν επιτέλους θεσμική κατοχύρωση ως βασική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κυβέρνηση να τα εντάξει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιτρέποντας τη συμβασιοποίησή τους με τον ΕΟΠΥΥ».  

«Είμαστε περήφανοι για το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρείων που έχει παγιωθεί ως ένας κρίσιμος στυλοβάτης της δημόσιας υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιδιαίτερα σε πολύ δύσκολες περιόδους όπως αυτή της παρατεταμένης πανδημίας του κορωνοϊού, και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια μεγάλη αγκαλιά κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός επισημαίνει τη «συνέχιση της πάγιας επιδίωξης του δήμου μας για διεύρυνση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την προσφορά ακόμη υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών στους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη». Δεν παραλείπει, δε, να συγχαρεί «το σύνολο των άξιων ιατρών και όλων των εργαζομένων που συμβάλλουν καθημερινά και αποτελεσματικά στην ικανοποίηση των αναγκών των συνδημοτών μας, και ιδιαίτερα των ανασφάλιστων και οικονομικά ασθενέστερων, πάντα με αγάπη και ευαισθησία».