Skip to main content

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Λυρική πρεμιέρα για τη Βαλκανική Πλατεία 2021

Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών σήμανε εχθές την έναρξη της φετινής 22ης Βαλκανικής Πλατείας 2021.

Με την εορταστική συναυλία-αφιέρωμα στην Ελλάδα «Μάνα μου Ελλάς»-200 Χρόνια από  την Ελληνική Επανάσταση, με πασίγνωστα τραγούδια-σταθμούς στην πορεία των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, γιορτάζοντας, παράλληλα τα 25 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, σήμανε χθες το βράδυ, στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, την έναρξη της φετινής 22ης «Βαλκανικής Πλατείας 2021», που υπόσχεται να προσφέρει και φέτος στιγμές τέχνης και ψυχαγωγίας, πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, έως και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του δήμου για την πολύ σημαντική συνεισφορά τους στη διοργάνωση της «Βαλκανικής Πλατείας», αναφέρθηκε στην «αναγκαστικά περιορισμένη φετινή της έκδοση, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, που δεν άφηναν πολλά περιθώρια μεγαλόπνοων σχεδιασμών, καθώς ήταν αμφίβολη η πραγματοποίηση της μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Ο κ. Απατσίδης έκανε λόγο για «μία πολύ μεγάλη εκδήλωση που μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε σε κορυφαίο θεσμό της Θεσσαλονίκης, μία συνάντηση που σηματοδοτεί την φιλία των λαών και προβάλλει τον Πολιτισμό ως όχημα μέσα από το οποίο συνεργαζόμαστε όλοι οι λαοί της Βαλκανικής και πάμε μπροστά, στο αύριο που μας περιμένει, ξεχνώντας μίση και πάθη του παρελθόντος». Όπως, με ενθουσιασμό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ «σήμερα ξεκινάμε με τα ‘‘δικά μας παιδιά’’, τους καλλιτέχνες τους μουσικούς, τους καθηγητές των Ωδείων μας, των ανθρώπων που μεταλαμπαδεύουν καθημερινά τη γνώση, την αξία και τη μαγεία της μουσικής στα εκατοντάδες παιδιά μας, στα 3 Δημοτικά Ωδεία του δήμου μας».

«Συνεχίζουμε…»

Κηρύσσοντας την Έναρξη της φετινής «Βαλκανικής Πλατείας 2021», ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αφού ευχαρίστησε «τη νέα γενιά που τιμά για μια ακόμα φορά με την παρουσία της την Έναρξη της Βαλκανικής Πλατείας» και τους εργαζόμενους για «την αποφασιστική και ουσιαστική τους συμβολή στην επιτυχία του θεσμού», αναφέρθηκε στην «προνοητικότητα, την προσπάθεια και τον αγώνα μας, που ακολούθησε το μεγάλο άγχος του σχεδιασμού των εκδηλώσεων τη δύσκολη περασμένη Άνοιξη, και τελικά μας έφερε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας έχουμε εδώ μαζί μας και να περιμένουμε να απολαύσουμε όλα αυτά που ετοιμάσαμε για σας», και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε ένα θεσμό καταξιωμένο για όλη την πόλη που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην εμπέδωση και διεύρυνση της συνεργασίας, της φιλίας της νέας γενιάς, των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, να εμπεδώσει ένα κλίμα ειρήνης στις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων, αφήνοντας πίσω τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν στους προηγούμενους αιώνες. Από το δήμο μας, όλοι μαζί, οι άνθρωποι του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Τέχνης, στέλνουμε κάθε χρόνο ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα Ειρήνης σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στους πρωταγωνιστές της χθεσινής έναρξης τους πολύ υψηλού επιπέδου, καταξιωμένους επαγγελματίες, καλλιτέχνες, μουσικούς που «έχουμε τη χαρά και την περηφάνεια να στελεχώνουν τα τρία Δημοτικά μας Ωδεία, από τους οποίους θα απολαύσουμε σήμερα μία υψηλών προδιαγραφών μουσική παράσταση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια του νέου ελληνικού κράτους».

Το πρόγραμμα

Το χθεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε τις πλέον γνωστές και αγαπημένες μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Λοΐζου, Δ. Σαββόπουλου, Θ. Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.

Τη Διεύθυνση είχε ο αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης, τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Πάνος Κοσμίδης και τραγούδησαν ο Ανδρέας Καρακότας και η Μαρία Κουβακλή.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Συναυλία- Μουσική Παράσταση «Θα ζω μες στο τραγούδι» με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη  με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της υπερήφανης αυτής γυναίκας που εξάντλησε χωρίς συμβιβασμούς τα όρια της ύπαρξής της.

INFO:

-Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης
-Περιοχή Στρεμπενιώτη
-Έναρξη: 9 μ.μ.
-Τηλ.: 2313.33125, 2313.329540
(Πληροφορίες κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες)
-Οι πόρτες του θεάτρου ανοίγουν στις 7:30 μ.μ.
-Στον χώρο των συναυλιών θα λειτουργεί και εκδοτήριο για την έκδοση εισιτηρίων