Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Σε αφανισμό οδηγούνται τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Έκτακτη πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης Συκεών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Σε πλήρη αφανισμό οδηγούνται τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠμεΑ με εκατοντάδες εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, που τα τελευταία 20 χρόνια απασχολούνται σε αυτά, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον χώρο της Παιδείας, του Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε χιλιάδες παιδιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, να οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Στο πλευρό των εργαζομένων των δημοτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, που οδηγούνται πλέον στην εξαθλίωση, τάσσεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Σε έκτακτη πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές (Τετάρτη 12.10.2022), επανέλαβε ξανά σε όλους τους τόνους πως «αγνόηση και αδιαφορία» εισέπραττε στις επανειλημμένες προσπάθειες και τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε στην Κυβέρνηση, τόσο σε αυτήν όσο και την προηγούμενη, που άνοιξε την «κερκόπορτα», προκειμένου να προληφθούν και να αποφευχθούν οι τραγικές καταστάσεις, με τις οποίες εκατοντάδες εργαζόμενοι/εργαζόμενες και χιλιάδες οικογένειες με παιδιά βρίσκονται αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή:

«Ζητήσαμε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ επιπλέον τουλάχιστον 50.000.000€ αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές, για να τρέξουμε το πρόγραμμα στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, κάτι που με μία τέτοιου ύψους χρηματοδότηση είναι απόλυτα εφικτό», υπενθύμισε ο κ.Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «όσα ποσά από τα voucher για Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς δεν διατεθούν, θα πρέπει να κατευθυνθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ». Παράλληλα τόνισε ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια και τρόφιμα) βάρυνε επιπρόσθετα τους δήμους, πράγμα που δεν θα γινόταν εάν είχε προβλεφθεί κεντρικά, με αύξηση κατά τουλάχιστον 30% της τιμής του voucher, και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ταυτόχρονα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού.

«Προβλέψαμε την καταστροφή και τα τραγικά αποτελέσματα. Ενημερώσαμε εγκαίρως όλους τους εμπλεκόμενους για την τραγική κατάληξη στην οποία βρισκόμαστε τώρα και είχαμε καταθέσει προτάσεις για άμεση λύση του προβλήματος. Δεν μας άκουσε κανείς. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς και παιδιά, που δεν κατάφεραν να πάρουν μία θέση στο πρόγραμμα, βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση. Είμαστε συμπαραστάτες τόσο των οικογενειών όσο και των εργαζόμενων, που, πια, αντικρύζουν ακόμα και την εξαθλίωση, μένοντας σε τέτοιες εποχές χωρίς εργασία καθώς δομές κλείνουν, αφού τα voucher για τα δημοτικά ΚΔΑΠ μειώθηκαν», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με την παρουσία και συμμετοχή εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ. «Πέραν αυτού», υπογράμμισε, «η εργασιακή κρίση, η ανεργία και η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ελπίδα για χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός προγράμματος να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, και άλλες παρόμοιες που αναπτύσσουν τα ταλέντα τους στην ευαίσθητη παιδική ηλικία κατά την οποία πλάθεται η προσωπικότητά τους». Επισήμανε παράλληλα για ακόμη μια φορά πως για χρόνια διατίθενται χιλιάδες άχρηστα voucher σε περιοχές (νησιωτικές και ορεινές) όπου δεν υπάρχουν Δομές και δεν προσφέρονται αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται εκατομμύρια ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν. «Με τέτοιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται ούτε η κοινωνική κρίση ούτε το δημογραφικό πρόβλημα που απέκτησε τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας», επισήμανε ο κ.Δανιηλίδης.

Στον νομό Θεσσαλονίκης τα παιδιά που αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ, παρά το ότι διέθεταν πλήρεις φακέλους, ανέρχονται στις 15.781 από τα οποία τα 1.218 ανήκουν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

«Θέλουν να τα κλείσουν…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών) Δημήτρης Απατσίδης υπογράμμισε ότι «το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ είναι μαύρο, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να τα κλείσει», και συνέχισε κάνοντας μία ιστορική αναδρομή της λειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Απευθυνόμενος στους περίπου 35 εργαζόμενους από τα δημοτικά ΚΔΑΠ που παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εξιστόρισε το χρονικό του «προαναγγελθέντος θανάτου» των δομών μέσα από μία σειρά κυβερνητικών επιλογών «τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης» που κάθε άλλο παρά ενίσχυσαν, αλλά τα ώθησαν προς την καταστροφή, με απαρχή την ένταξη στο πρόγραμμα του θεσμού των voucher το 2019.

Ο κ. Απατσίδης επισήμανε, ακόμα, τον βαθμό συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης του προγράμματος, που οδήγησε στη μείωση των voucher, καθώς τροποποιήθηκε με άδικο τρόπο η μοριοδότηση των μητέρων, «με αποτέλεσμα ακόμα και υπερπληθείς οικογένειες με 7 και 8 παιδιά να μην λάβουν voucher, καθώς από 80 μόρια που απαιτούνταν πλέον έχουν διπλασιαστεί σε 190!» Σημείωσε επίσης την ασυνέπεια από πλευράς της Πολιτείας, που ενώ η ΚΕΔΕ με ομόφωνες αποφάσεις απαιτεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, τελικά μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε ενός ευρώ.

Οι εργαζόμενοι

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστησαν εργαζόμενοι από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη μείωση των ωρών εργασίας τους.

Όπως δήλωσε η Σοφία Διρχαλίδου, εκπρόσωπος των εργαζομένων των ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, «αν και ήμασταν προετοιμασμένοι από σχετική συνάντηση στην οποία μας κάλεσε ο δήμαρχος στα τέλη Αυγούστου, εντούτοις, υποστήκαμε σημαντικότατες περικοπές της τάξης του 40 με 50%, λόγω του κλεισίματος των τριών ΚΔΑΠ, του κολυμβητηρίου και της μείωσης των voucher», κάνοντας αναφορά σε προηγούμενες χρονιές όπου «οι δομές εξυπηρετούσαν πάνω από 3.000 παιδιά και σήμερα υποδέχονται μόνο 500».

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι οι ίδιοι επιθυμούν να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με δωρεάν λειτουργία για τα παιδιά, ώστε να μπορούν ξανά στο σύνολό τους να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε παιδιά και γονείς ειδικά σε αυτήν την τόσο οικονομικά ισοπεδωτική και εργασιακά ανασφαλή περίοδο με την ακρίβεια να μαστίζει την κοινωνία.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Σοφία Αβραμίδου εξέφρασε συμπαράσταση στους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο, σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να οδηγούνται στην εξαθλίωση», καλώντας τον δήμαρχο, με την ιδιότητά του στην ΚΕΔΕ, «με τον οποίο», όπως σημείωσε «έχουμε κάνει κοινούς αγώνες», να εξακολουθήσουν δυναμικά να αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι Φορείς που παρέστησαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων, κ.ά.