Skip to main content

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ξεκινά το Σαββατοκύριακο ο μαραθώνιος καινοτομίας «Citython»

Κατά τις διήμερες εργασίες το σχολικό συγκρότημα των 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών θα μετατραπεί σε… Silicon Valley.

Μαραθώνιος καινοτομίας και νέων υλοποιήσιμων ιδεών θα διεξαχθεί Σάββατο 12 Νοεμβρίου και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος RIS Citython Neapolis-Sykies 2022 (9 π.μ.-5 μ.μ.). Στην ανοιχτή πρόσκληση του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, που είναι η δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), ανταποκρίθηκαν 47 νέοι, φοιτητές και ερευνητές, οι οποίοι θα διαχωριστούν σε ομάδες ανά τομείς για την παρουσίαση και επεξεργασία των καινοτόμων ιδεών και προτάσεών τους, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη ειδικών επιστημόνων.

«Ο δήμος μας πιστεύει στη νέα γενιά, πιστεύει στους νέους. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πρωτοπόρες σκέψεις και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τα αστικά κέντρα, και αυτές πρέπει να εκφραστούν, να διατυπωθούν και να υποστηριχθούν. Αυτό ακριβώς κάνουμε με τη διοργάνωση του μαραθωνίου καινοτομίας, δίνοντας το λόγο στους νέους για να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Διήμερες εργασίες

Κατά τις διήμερες εργασίες το σχολικό συγκρότημα των 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών (Ζ. Γουναρίδη 1, Δενδροφυτεία) θα μετατραπεί σε… Silicon Valley, όπου θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες (17 δια ζώσης και 30 διαδικτυακά) καινοτόμες ιδέες που φιλοδοξούν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα αστικής κινητικότητας και προσβασιμότητας. Από τη διαδικασία θα αναδειχθούν τρεις νικητήριες ομάδες οι οποίες θα επιβραβευθούν με συμβολικά ειδικά έπαθλα (δωροεπιταγές από μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών συσκευών), με την αξιολόγηση να γίνεται από ειδικούς πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου.

Τα ζητήματα αστικής κινητικότητας και βιωσιμότητας, πάνω στα οποία θα διαγωνιστούν οι ομάδες είναι η:

1. Ασφαλής Πρόσβαση των παιδιών στην Παιδική Χαρά και το σχολείο.
2. Ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα μονοπάτια του Σέιχ-Σου.
3. Αύξηση χρήσης μέσων μικροκινητικότητας και προώθηση της ενεργής κινητικότητας.

Το RIS Citython είναι μια διεθνής διοργάνωση στην οποία οι συμμετέχουσες ομάδες δουλεύουν για την υλοποίηση των ιδεών τους πάνω στην αστική κινητικότητα, από την φάση της σύλληψης της ιδέας έως την παρουσίαση των έργων ή πρωτοτύπων τους σε διάστημα 24ων ωρών. Το Hackathon έχει στόχο τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και στο πλαίσιό του ομάδες ειδικών και φοιτητών στους τομείς της αστικής κινητικότητας, των επιχειρήσεων, του User Experience, του marketing και των Big Data συνεργάζονται για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για τις πόλεις μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έμπειροι μέντορες και ομιλητές θα υποστηρίξουν τις ομάδες. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με τις παρουσιάσεις των ιδεών διάρκειας πέντε λεπτών, για να ακολουθήσει η αξιολόγηση των ομάδων από επιτροπή κριτών που θα επιλέξει τις τρεις νικητήριες ομάδες.

«Ο μαραθώνιος καινοτομίας, που γίνεται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, είναι μια ευκαιρία για νέους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, να έρθουν σε επαφή με πανεπιστημιακούς, με ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να αναπτυχθούν λύσεις που θα μπορέσουν να βελτιώσουν το επίπεδο της βιώσιμης κινητικότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για αυτούς που θα συμμετάσχουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς και να μπορέσουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους για την περαιτέρω πορεία τους», δηλώνει ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος έχει υπό τον συντονισμό του τη διοργάνωση, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη του είδους στη βόρεια Ελλάδα σε επίπεδο δήμων.

Στόχος του RIS Citython είναι να αναλύσει τις προκλήσεις κινητικότητας που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας και να δημιουργήσει πιθανές λύσεις. Μέσω αυτού του ανοιχτού Hackathon το RIS Citython επικεντρώνεται άμεσα στη στήριξη του οικοσυστήματος επιχειρήσεων και καινοτομίας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Το RIS Citython συνιστά μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια εκδήλωση-σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, η οποία θα προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του EIT Urban Mobility και θα αναπτύσσει και θα προωθεί καινοτόμες λύσεις.

Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (EIT), που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταίροι KAJO, CARNET (Future Mobility Research Hub) και Power HUB στηρίζουν τη διοργάνωση RIS Citython Neapolis-Sykies 2022 από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.

Το RISCitython Neapolis-Sykies 2022 θα φιλοξενήσει ειδικούς που θα υποστηρίξουν το έργο των ομάδων και εμπείρους ομιλητές που θα μοιραστούν τη γνώση τους πάνω στο θέμα.

-Πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.citython.sk/2022neapoli-sykies/
-Δηλώσεις συμμετοχής έως και σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventbrite.es/e/citython-2022-neapoli-sykies-hybrid-event-registration-387422530217?aff=ebdssbdestsearch