Skip to main content

Δήμος Νέας Προποντίδας: Ριζικό λίφτινγκ σε παραλιακό μέτωπο και οδικό δίκτυο

Σημαντικά έργα αστικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 18.500.000 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αστικές αναπλάσεις σχεδόν στο σύνολο των οικισμών και σημαντικές παρεμβάσεις σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου δρομολόγησε ο δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής.

Οι δράσεις περιλαμβάνονται στο έργο «Βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη αστικών περιοχών του Δήμου Νέας Προποντίδας», προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσα και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο αφορούσε αρχικά την ανάπλαση της παραλιακής περιοχής του δήμου και συγκεκριμένα τα Νέα Μουδανιά, τα Νέα Φλογητά, τα Νέα Πλάγια, τη Νέα Ποτίδαια, την Παραλία Διονυσίου, την ανάπλαση του κεντρικού άξονα της οδού Νέας Τρίγλιας - Ελαιοχωρίων - Πετραλώνων, που συμπεριλαμβάνει και τον κεντρικό άξονα του οικισμού Ν. Γωνιάς, καθώς και περιοχή των Σημάντρων, καθώς επίσης και τμηματικές παρεμβάσεις στη Νέα Καλλικράτεια, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Ποτίδαια. Ωστόσο, στη συνέχεια προτέθηκαν και σημειακές παρεμβάσεις σε διάφορους οικισμούς του δήμου, που αφορούν σε μικρής κλίμακας αναπλάσεις, κυρίως πεζοδρομήσεις, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας.

«Έχουμε βάλει έργα σε πάρα πολλά χωριά και όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο. Στην πορεία, επειδή υπήρχε η δυνατότητα, επιλέξαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στον δρόμο Μουδανιών – Καλλικράτειας που ανήκει στην περιφέρεια. Παράλληλα, εντάξαμε και παρεμβάσεις για τις οποίες είχαμε μελέτες, όπως για παράδειγμα στην Τρίγλια και στα Ελαιοχώρια. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε πεζοδρόμια και οδοφωτισμούς, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα να μετακινούνται άτομα με ειδικές ανάγκες», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Οι παρεμβάσεις

Οι επιμέρους τμηματικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται είναι:

• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών Παναγίας Κορυφινής και Θεσσαλονίκης, της περιμετρικής οδού βόρεια και ανατολικά του γηπέδου ποδοσφαίρου και του κλειστού γυμναστηρίου από τους φωτεινούς σηματοδότες μέχρι την οδό Τζαβούρα, της περιοχής που οριοθετείται από την οδό Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Μ. Αλεξάνδρου και Χρυσοστόμου Σμύρνης του οικισμού των Νέων Μουδανιών.
• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού από το ύψος του μουσείου αλιευτικών σκαφών του οικισμού των Ν. Μουδανιών έως το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA και της παραλιακής οδού από το τεχνικό της προέκτασης της οδού Αγ. Γεωργίου για μήκος 400m περίπου προς το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA.
• Η διαμόρφωση και επίστρωση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης, παραλιακά στη θέση του ναού του Αγίου Γεωργίου του οικισμού των Ν. Μουδανιών.
• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της παραλιακής οδού του οικισμού των Ν. Μουδανιών και η ανάπλαση της περιοχής από το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA έως την πεζογέφυρα της παραλίας Διονυσίου και η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης.
• Η ανάπλαση της παραλιακής οδού του οικισμού των Νέων Φλογητών, από τους φωτεινούς σηματοδότες έως και τα όρια του οικισμού των Νέων Πλαγίων, με ευρύτερες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το ύψος του γηπέδου ποδοσφαίρου.
• Η κατασκευή σιντριβανίου στην παραλία Ν. Πλαγίων.
• Η κατασκευή σιντριβανίου και η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην Ν. Καλλικράτεια.
• Ο ηλεκτροφωτισμός παραθαλάσσιων περιοχών της Ν. Ποτίδαιας και η ανάπλαση των οδών που περιβάλλουν την πλατεία του οικισμού, όπου και θα κατασκευαστεί σιντριβάνι.
• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της κεντρικής οδού του οικισμού της Νέας Γωνίας σε μήκος περίπου 1.400 μέτρων, με αφετηρία τη νότια είσοδο του οικισμού και πέρας την ανατολική έξοδο.
• Η ανάπλαση των οδών της περιοχής του κεντρικού ναού των Σημάντρων, καθώς η οδός που συνδέει την περιοχή αυτή με την πλατεία.
• Η δημιουργία πεζοδρομίων με ηλεκτροφωτισμό εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα της οδού, στο τμήμα που διέρχεται εντός των οικισμών της Τρίγλιας, των Ελαιοχωρίων και των Πετραλώνων.
• Η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καλαθάκια, κλπ) στις ανωτέρω περιοχές.

«Ανάλογα έργα έχουμε ήδη εκτελέσει σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα στην Καλλικράτεια ολοκληρώσαμε όλο το παραλιακό μέτωπο και πλέον μπαίνουμε στη δεύτερη φάση αστικής αναζωογόνησης, κατασκευάζοντας πάρκινγκ κι ένα σιντριβάνι», σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου στην τουριστική αυτή περιοχή της Χαλκιδικής.