Skip to main content

Δήμος Παύλου Μελά: Εγκαίνια για το ενεργειακά αναβαθμισμένο 3ο δημοτικό Ευκαρπίας

Η αναβάθμιση του 3ου δημοτικού οδήγησε ώστε να καταταχθεί το κτήριο στην ενεργειακή κατηγορία Α+ από την κατηγορία Δ που ήταν στο παρελθόν.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τελέστηκαν ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ταυτόχρονα τα εγκαίνια, του ενεργειακά αναβαθμισμένου 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανθοκήπων Ευκαρπίας, στο οποίο ολοκληρώθηκε το έργο προσθήκης νέου ορόφου.

Παρουσία δασκάλων, μαθητών, γονέων – κηδεμόνων και πολλών επισήμων, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Διευθύντρια του σχολείου Αθανασία Κυρέζη και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Χριστοδούλου, καλωσόρισαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξήρε την άοκνη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Παύλου Μελά, σε δύσκολες εποχές, να δημιουργεί αυτές τις σημαντικές σχολικές υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, o Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Γιάννης Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, και η νέα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου.

Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, φανερά συγκινημένος, ευχήθηκε καλή, δημιουργική και ευλογημένη σχολική χρονιά και ευχαρίστησε θερμά τη Διεύθυνση του σχολείου, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως τους μαθητές και τους γονείς - κηδεμόνες που συνεργάστηκαν άψογα με τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον κύριο Χριστοδούλου και συνεχίστηκε ομαλά η σχολική χρονιά 2021 - 2022, έστω με την προσωρινή φιλοξενία των παιδιών σε άλλες σχολικές μονάδες της Ευκαρπίας και της Πολίχνης.

Επίσης, ευχαρίστησε την ανάδοχο εταιρεία, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Σχολικής Στέγης, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ουσιαστικού έργου, μιας πρότυπης σχολικής μονάδας της δημόσιας εκπαίδευσης.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι στην ίδια γειτονιά, στην περιοχή των Ανθοκήπων Ευκαρπίας, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σχολείο, δημιουργείται μια πρότυπη παιδική χαρά – δημιουργικός παιδότοπος και ξεκινά νέος παιδικός σταθμός με δωρεά της κυρίας Αναστασίας Λαδένη.

Η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας, κυρία Αθανασία Κυρέζη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σπουδαίο επίτευγμα επέκτασης ορόφου και ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου, που χρόνια φάνταζε ουτοπία και αστικός μύθος! Ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν στην προηγούμενη σχολική χρονιά, για να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερο καθεστώς υγειονομικών μέτρων, λόγω πανδημίας και τους δύσκολους όρους λειτουργίας του σχολείου που ήταν κατακερματισμένο σε τέσσερις σχολικές μονάδες στις Δημοτικές Ενότητες Ευκαρπίας και Πολίχνης.

Συγκινητική ήταν η σύντομη παρέμβαση – ομιλία του πρώτου Διευθυντή του σχολείου, κυρίου Γιώργου Λάππα, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της υλοποίησης του έργου και υπενθύμισε τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει ο ίδιος και οι μαθητές του, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, χόρεψαν και τραγούδησαν και ακολούθως, οικοδεσπότες και επίσημοι προσκεκλημένοι, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Στον Αγιασμό και τα εγκαίνια του σχολείου συμμετείχαν οι ιερείς Χρυσόστομος Τελίδης και Χρυσόστομος Κοτσίδης του Ιερού Ναού Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης Ευκαρπίας.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Κίκης, ο πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Φροσύνης, ο πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος», Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χαράλαμπος Παλλάκας, ο πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης και από τον Δήμο Παύλου Μελά, η Αντιδήμαρχος θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού - μελετών έργων - σχολικής στέγης, Αναστασία Φραγκοπούλου, ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας - άμεσης επέμβασης - πολιτικής προστασίας - διαχείρισης - συντήρησης οχημάτων, Άκης Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος - πρασίνου - εθελοντισμού - καθαριότητας, Σάκης Λαζαρίδης, ο εντεταλμένος σε θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και ΔΕ Ευκαρπίας, Κωνσταντίνος Στούπας, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Λίλτσης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Ασλανίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Κίμων Σαραφίδης.
Επίσης παραβρέθηκαν η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, Μίνα Παπαδιαμαντή, η προϊσταμένη της σχολικής στέγης, Άννα Δημητρού και από την κατασκευάστρια εταιρεία, ο Μηνάς Μπουγαϊδης.

Η εκδήλωση των εγκαινίων συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου και το Τμήμα Παιδείας της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά και με τη συνδρομή των Τμημάτων καθημερινότητας – άμεσης επέμβασης, καθαριότητας, πρασίνου.

Ένα χρηματοδοτούμενο έργο που υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Σχολικής Στέγης

Το έργο Προσθήκη ορόφου στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, εντάχθηκε με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 41365/30.05.2019 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», μεταφέρθηκε στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που προβλέπει δημιουργία πράσινων σχολείων εκ θεμελίων και τη μετατροπή των παλαιοτέρων σε ενεργειακά αυτόνομα κτίρια.

Η προσθήκη ορόφου αφορά έργο κατασκευής κτίσματος συνολικής επιφάνειας 504,40 τ.μ. που ακολουθεί το περίγραμμα και τη γενική διάταξη του 1ου ορόφου του υφιστάμενου σχολικού κτίσματος που βρίσκεται επί οικοπέδου συνολικού εμβαδού 3.611,05 τ.μ. στο οικιστικό κέντρο του αστικού ιστού της Ευκαρπίας. Το έργο περιλαμβάνει νέες αίθουσες διδασκαλίας, χώρο διαλείμματος, τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών καθώς και τους αναγκαίους λειτουργικούς χώρους προσβάσεων δηλαδή κλιμακοστάσιο, διαδρόμους και ανελκυστήρα.

Επιπρόσθετα έγινε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου προκειμένου να καλύπτονται οι απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και της υπ’ αριθμόν 2/12.10.2018 οικοδομικής άδειας, ώστε να καταταχθεί το κτήριο στην ενεργειακή κατηγορία Α+ από την κατηγορία Δ που ήταν στο παρελθόν.

Το έργο υπό την επίβλεψη της Αντιδημαρχίας σχολικής στέγης, αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και μελετών έργων, της Διεύθυνσης τεχνικών έργων και του Τμήματος σχολικής στέγης, ολοκληρώθηκε από την ανάδοχο εταιρεία ΕΠΙΔΟΜΗ ΑΤΕ