Skip to main content

Αντιδράσεις στον Δήμο Παιονίας για ενδεχόμενη άφιξη επιπλέον μεταναστών

Κάτοικοι του δήμου Παιονίας φοβούνται, όπως λένε, «νέο ισλαμικό χωριό» με την έλευση κι άλλων μεταναστών - Θα περιοριστεί η δομή, καθησυχάζει ο δήμος

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν πολίτες του δήμου Παιονίας για το ενδεχόμενο έλευσης επιπλέον προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς.

Κάτοικοι της περιοχής, μέλη της «Κίνησης πολιτών δήμου Παιονίας», τονίζουν ότι τα νέα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί στο καμπ που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο Νέας Καβάλας, δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει στην περιοχή ακόμα περισσότερους πρόσφυγες, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα κάνουν λόγο για τη κατασκευή «καινούργιου ισλαμικού χωριού» και καταλογίζουν ευθύνη στη διοίκηση του δήμου ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το αποτρέψει, τονίζοντας ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους στον δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους.

Η κίνηση πολιτών, που έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, επισημαίνοντας ότι είναι δυναμικότητας 2.000 ατόμων σε μία περιοχή με μόλις 7.000 κατοίκους, υποστηρίζει πως οι δεσμεύσεις ότι σταδιακά θα αποσυμφορηθεί δεν φαίνεται να τηρούνται. «Βλέπουμε καθημερινά να γιγαντώνεται το καμπ. Καθημερινά έρχονται και αλλά κοντέινερ. Γίνονται έργα για την υδροδότησή τους και την αποχέτευσή τους. Έργα εκατομμυρίων και μας λένε ότι το καμπ θα είναι το πολύ για τρία χρόνια», αναφέρουν και προσθέτουν ότι όλα αυτά δημιουργούν εύλογη ανησυχία.

«Θα περιοριστεί η δομή»

Για λανθασμένες εντυπώσεις κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η δυναμικότητα της δομής θα περιοριστεί. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το υπουργείο, σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν τα ήδη υφιστάμενα κοντέινερ που έχουν κλείσει ήδη τέσσερα χρόνια κι έχουν υποστεί φθορές, να απελευθερώσουν τον διάδρομο του αεροδρομίου, ώστε να δοθεί σε χρήση και να περιοριστεί η δομή ανατολικότερα και μάλιστα με περίφραξη τριών μέτρων και με πύλη, όπου θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος. Σήμερα, η δυναμικότητα της δομής είναι 2.012 θέσεις. Η νέα δομή θα είναι το πολύ για 1.500 άτομα. Δηλαδή θα καταλαμβάνει μικρότερη έκταση και θα έχει δυνατότητα να φιλοξενεί λιγότερα άτομα», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί στη διοίκηση η κίνηση πολιτών, ο δήμαρχος ανέφερε: «Η Κίνηση πολιτών πιέζει σε λάθος κατεύθυνση. Δεν τα βάζει με αυτούς που διαχειρίζονται το θέμα του προσφυγικού, αλλά τα βάζουν μ’ εμάς. Εμείς ως νέα διοίκηση κάναμε αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ τόσα χρόνια. Ακολουθήσαμε τη δικαστική οδό και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, που απορρέει από το Σύνταγμα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται μόνο μία περιοχή. Για παράδειγμα, όλη η Πελοπόννησος φιλοξενεί σε τρεις δομές συνολικά 1.150 μετανάστες και το ακριτικό Πολύκαστρο των 7.000 κατοίκων έχει 1.500».

Πάντως, ο κ. Σιωνίδης παραδέχτηκε ότι το κλείσιμο της δομής είναι μία προοπτική που δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα. «Το αισιόδοξο γεγονός είναι το ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές. Επιπλέον, λειτουργεί πια στην περιοχή γραφείο ασύλου, οπότε εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις και πολλοί πρόσφυγες έχουν πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα κι έχουν αναχωρήσει από τη δομή», κατέληξε.