Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ

Με επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος ζητά να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς το πρόβλημα επιδεινώνεται με τις έντονες βροχοπτώσεις

Τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονούν οι κατολισθήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα πρανή της περιφερειακής τάφρου στην περιοχή των οδών Καραϊσκάκη και Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Πυλαία, τονίζει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Εκατέρωθεν της τάφρου και σε μήκος 200 μέτρων από τη γέφυρα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αποκολληθεί χωμάτινοι όγκοι, οι οποίοι παρασύρονται από τις βροχοπτώσεις. Το πρόβλημα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως επιδεινώθηκε μετά τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στο οδόστρωμα της οδού Καραϊσκάκη, με τον δήμαρχο να μην αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν πολυκατοικίες. Οι ρωγμές αυτές σφραγίζονται από συνεργεία του δήμου, προκειμένου να αποτραπεί η εισροή υδάτων, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, οι εργασίες αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα. Μάλιστα, για την προστασία των διερχόμενων πεζών και οχημάτων ο δήμος έχει τοποθετήσει πασσαλάκια, κατά μήκος του δρόμου.

Ο δήμαρχος έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η τελευταία από τις οποίες στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία κάνει λόγο για οριακή κατάσταση μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και ζητά να γίνουν άμεσες σωστικές παρεμβάσεις. «Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και περίπου έξι χρόνια. Κινδυνεύουν και οι δύο πλευρές της περιφερειακής τάφρου, καθώς σταδιακά υποχωρούν τα πρανή. Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν πολυκατοικίες. Στην Καραϊσκάκη έχουμε βάλει κορίνες για την μην παρκάρουν και μην υποχωρήσει το οδόστρωμα. Χρειάζεται αντιστήριξη», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Καϊτεζίδης.

Κατόπιν των εκκλήσεων του δήμου και τον χαρακτηρισμό της περιφερειακής τάφρου ως έργου εθνικού επιπέδου η μελέτη αντιστήριξης των πρανών εντάχθηκε στη μελέτη «Αντιπλημμυρική θωράκιση Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων». Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, πρέπει να γίνουν άμεσα έκτακτες παρεμβάσεις, καθώς η μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στη Voria.gr ότι ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στην απέναντι πλευρά της Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου επίσης πρέπει να γίνουν ανάλογες παρεμβάσεις.