Skip to main content

Δήμος Θέρμης: Με τη «Φλόγα Μνήμης» ξεκίνησε η τελετή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ορισμένοι από τους δεκάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες στο Μονοπήγαδο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε την Κυριακή 22 Μαΐου στο Μονοπήγαδο, μία αμιγώς ποντιακή κοινότητα του δήμου Θέρμης, η εκδήλωση για την 103η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ακρίτα από τον αντιδήμαρχος Βασίλη Μουστάκα ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπηγάδου Τάκη Μπατατόλη, τη νυν και τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Πόπη Πουρσανίδου και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και τη δημοτική σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης “Παρέμβαση Πολιτών” Άννα Τσιφτελίδου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπήρξαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους κ. Μουστάκα και Μπατατόλη, τον βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο, την κ. Τσιφτελίδου, τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης “Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής” Δημήτρη Βλαχομήτρο, ενώ ομιλία απηύθυνε ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σάββας Μαυρίδης με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ορισμένοι από τους δεκάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες στο Μονοπήγαδο.

Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό «Αγίου Νικολάου» στη Θέρμη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 15 Μαΐου ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Παναγία Σουμελά» πραγματοποίησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά», του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μπάντα».

Η επίσημη αυλαία των φετινών εκδηλώσεων για την Ποντιακή Γενοκτονία άνοιξε με τη «Φλόγα Μνήμης», εκδήλωση η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, την Τετάρτη 18 Μαΐου. Πρόκειται για εκδήλωση η οποία έγινε την ημέρα εκείνη, ταυτόχρονα σε πολλούς δήμους στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Θέρμης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης έως το Μνημείο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Παραμάνα, συνοδεία ποντιακής λύρας. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των Ποντιακών Συλλόγων, μεταφέροντας τη «Φλόγα της Μνήμης» σε μικρά φαναράκια τα οποία εναπόθεσαν στο Μνημείο. Ακολούθησε τρισάγιο στον ΙΝ Αγίου Νικολάου, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.