Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας ζητούν εργαζόμενοι

Μέλη του συλλόγου εργαζομένων ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος - Τι απάντησε η διοίκηση

Την άμεση προμήθεια των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ζήτησαν εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης με παρέμβασή τους στη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα συζητήθηκε κατόπιν αιτήματος που συνυπέγραψαν 200 εργαζόμενοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Όπως ανέφερε το μέλος δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Φώτης Μαραντζίδης, εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση τόνισε ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια των ΜΑΠ, ο οποίος αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις τρεις μέρες νωρίτερα. «Οι εργαζόμενοι θεωρούμε στάση διοίκησης απαράδεκτη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα που της δόθηκε νομοθετικά λόγω πανδημίας να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα επιδεινώνει η κατάσταση των εργοταξίων, το πλύσιμο και απολύμανση των οχημάτων.

Ο κ. Μαραντζίδης έκανε ειδική αναφορά στα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να πάρει θέση για τα self test, ώστε να μην απορρίπτονται στα ίδια σκουπίδια. Κατέθεσε δε σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να λύσει άμεσα το ζήτημα της προμήθειας των ΜΑΠ και να αποζημιώσει όσους δεν τα έλαβαν.

Απαντώντας στους εργαζόμενους, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, τόνισε πως από την αρχή η διοίκηση έδωσε έμφαση στα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ μερίμνησε για την προμήθεια ειδών υγιεινής για περιορισμό διασποράς στην υπηρεσία, την απολύμανση των οχημάτων και για τον περιορισμό της κινητικότητας των εργαζομένων στο απολύτως απαραίτητο. «Αντιμετωπίζουμε τα θέματα με αμεσότητα και σοβαρότητα σε συνεργασία με εργαζόμενους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η βελτίωση στον τομέα της καθαριότητα είναι ορατή. Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διενέργεια των διαγωνισμών και πως η διοίκηση έκανε σοβαρή δουλειά με τον νέο διαγωνισμό, καταγράφοντας τις ανάγκες και καταρτίζοντας μελέτη, διευκρινίζοντας ότι είναι διαγωνισμός για όλους τους υπαλλήλους όχι μόνο για καθαριότητα.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στον δήμο, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, ανέφερε ότι οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες είναι σε καθημερινή επαφή και διερευνούν κάθε περιστατικό. Όπως είπε, τα περιστατικά ήταν εξωγενή και δεν αναπαράγονται ενδογενώς, ενώ οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι για απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων, ενώ συνεχώς επικαιροποιούνται οι οδηγίες προς το προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, τόνισε πως ο δήμος έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα του νόμου πραγματοποιώντας διαγωνισμούς για ΜΑΠ με απευθείας αναθέσεις με διαπραγμάτευση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι συνάφθηκαν οχτώ συμβάσεις ύψους 125.000 ευρώ μέσα στο 2020. Ο κ. Κούπκας σημείωσε ότι ο νέος μεγάλος, διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός είναι ύψους 1,22 εκ. ευρώ, ενώ πριν από 20 μέρος ξεκίνησε η διαδικασία διαγωνισμού για προμήθεια ΜΑΠ για τους καθαριστές των σχολικών κτηρίων.

Ολιγωρία καταλόγισε στη διοίκηση η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είπε πως από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα κι ενώ υπήρχε διεύρυνση των ειδικοτήτων και των ειδών ΜΑΠ η διοίκηση δεν φρόντισε να εξοπλίσει όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Και πρόσθεσε ότι είναι άλλα τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό και άλλα τα συμβατικά.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημείωσε ότι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους ΜΑΠ τα προηγούμενα χρόνια. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής και ζήτησε από τη διοίκηση να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τα ακριβή νούμερα για τα ΜΑΠ που έχουν παρασχεθεί στους εργαζόμενους, τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση για την προστασία από τον κορωνοϊό και τα συνολικά κρούσματα σε εργαζόμενους ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης, εξέφρασε τη δέσμευση της διοίκησης για την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού και για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποτιμήσει τα ΜΑΠ των παρελθόντων ετών, ώστε να αποζημιωθούν σε χρήμα όσοι εργαζόμενοι δεν τα έλαβαν.