Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εντός του 2022 θέσεις στάθμευσης για τα πατίνια - Όλα τα σημεία (φωτο)

Δύο παράλληλα σχέδια με σημεία στάθμευσης τόσο για ποδήλατα όσο και για πατίνια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση - Δείτε όλα τα σημεία

Να βάλει τάξη στην άναρχη στάθμευση των πατινιών που συχνά οι χρήστες αφήνουν ακόμα και στη μέση των πεζοδρομίων θα επιχειρήσει εντός της νέας χρονιάς ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια μελέτη «Χωροθέτησης σταθμών μέσων μικροκινητικότητας» από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνονται 63 θέσεις σταθμών στάθμευσης που θα μπορούν να εξυπηρετούν 705 πατίνια.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μήτρου, τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο δήμος προσανατολίζεται κυρίως στα κοινόχρηστα πατίνια, οι εφαρμογές των οποίων θα κλειδώνουν σε αυτούς τους θεσμοθετημένους χώρους.

Οι εν λόγω χώροι στάθμευσης θα υλοποιηθούν με όσα προβλέπουν οι κανόνες και η νομοθεσία για την ασφαλή διέλευση όλων των χρηστών της οδού. Οι θέσεις στάθμευσης των πατινιών θα βρίσκονται σε όλες τις κοινότητες με έμφαση όμως στο κέντρο της πόλης. Θα βρίσκονται κυρίως γύρω από τους ποδηλατόδρομους και σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν θέσεις σε άλλα μέρη της πόλης. Σημειώνεται ότι ο δήμος θα έρθει σε επαφή με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ηλεκτρικά πατίνια, προκειμένου να γίνεται η χρήση τους με πιο οργανωμένο τρόπο.

400 ποδηλατοστάσια σε 120 σημεία σε όλες τις γειτονιές

Παράλληλα, ο δήμος σχεδιάζει τη διαμόρφωση 400 ποδηλατοστασίων σε 120 σημεία σε όλες τις γειτονιές. Στόχος, όπως επισημαίνεται από τον δήμο, είναι να µπορούν οι ποδηλάτες να σταθµεύσουν τα ποδήλατά τους σε διάφορα σηµεία της πόλης χωρίς να τα τοποθετούν άναρχα σε ιστούς φωτισµού, δέντρα και άλλα πιθανά σηµεία που παρεµποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών.

Τα δύο σχέδια με τα σημεία στάθμευσης τόσο των ποδηλάτων όσο και των πατινιών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Ιανουαρίου. Σε ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι (δημότες και επισκέπτες), θα μπορούν εκτός από το να δουν τα σημεία που προτείνει ο δήμος, να προτείνουν και δικά τους. Ο κ. Μήτρου εκτιμά ότι και τα δύο αυτά έργα μπορούν να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν εντός του 2022, αφού πρώτα καταλήξει ο δήμος, μετά τη διαβούλευση, στα σημεία που θα δημιουργηθούν οι θέσεις για τα ποδήλατα και τα πατίνια.

Δείτε αναλυτικά τα 120 σηµεία που θα διαμορφωθούν 400 ποδηλατοστάσια: