Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μείωση σε ενεργά κρούσματα και νοσηλείες - Τα στοιχεία

Βελτιωμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα στον κεντρικό δήμο, αλλά και στους υπόλοιπους, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Βελτιωμένοι είναι αυτή την εβδομάδα οι επιδημιολογικοί δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, τάση την οποία ακολουθούν και οι υπόλοιποι 13 δήμοι της Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Η ανάσχεση της πορείας της πανδημίας είναι εμφανής, χωρίς να μπορεί να αποδοθεί κάπου συγκεκριμένα. Σύμφωνα με δημάρχους, η επιστροφή των κατοίκων από τις διακοπές τους είχε οδηγήσει σε πρόσκαιρη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών, ενώ πλέον άρχισε να ισορροπεί η κατάσταση.

Εκείνο που ανησυχεί είναι το άνοιγμα των σχολείων, που αναμένεται να φέρει επίσης μια αύξηση, δίχως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο βαθμός της προς το παρόν.

Τα στοιχεία από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ συμβαδίζουν και με τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που το τελευταίο διάστημα δίνουν σταθεροποιημένα αποτελέσματα, κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα είναι 1.707, μειωμένα κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την ενημέρωση της προηγούμενης Δευτέρας (1.900). Τον τελευταίο μήνα τα ενεργά κρούσματα επί τρεις εβδομάδες εμφάνιζαν αύξηση, ενώ την τέταρτη εβδομάδα μειώθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, το ποσοστό της μείωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο κι αυτό είναι το ευχάριστο και το αισιόδοξο. Από τους 188 συμπολίτες μας (του κεντρικού δήμου) που ήταν σε νοσηλεία την προηγούμενη Δευτέρα, σήμερα νοσηλεύονται 141. Η μείωση ποσοστιαία είναι στο 20%, αποφορτίζοντας –έστω και προσωρινά- τα νοσοκομεία της πόλης.

Αντίστοιχα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζουν πλέον και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης. Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον μόλις 47 και οι νοσηλείες δύο.