Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από το δημοτικό συμβούλιο

Το σώμα ενέκρινε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση ψήφισμα με το οποίο ζητά να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Την αντίθεσή του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Με ομόφωνο ψήφισμά του το σώμα ζητά επίσης την ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, καθώς και την ακύρωση του διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για τον εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα (ΕΥΣ) του λεκανοπεδίου Αττικής που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην προσβασιμότητα, στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.

«Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας απέναντι σε οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη, καθώς καμία ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί, είτε απευθείας είτε μέσω συμπράξεων, να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους που αποτελούν φυσικό κοινό αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η άμεση η έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει παγκοσμίως και γι' αυτό σε όλες σχεδόν τις πόλεις όπου εφαρμόστηκε, το νερό επανήλθε σε δημόσιο έλεγχο μετά από κάποια χρόνια (ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο το Παρίσι και το Βερολίνο). Οι εμπειρίες από την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, αρκούν για να αποτραπεί κάθε σκέψη για άλλες ιδιωτικοποιήσεις αγαθών που είναι απαραίτητα για τη ζωή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που κατέθεσε το δημοτικό σχήμα «Πόλη Ανάποδα» μέσω της δημοτικής συμβούλου Λουκίας Αργυριάδου.

Διαβάστε ακόμη: Πόλη Ανάποδα: Να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Το δημοτικό συμβούλιο σημειώνει ότι το νερό είναι το πιο ζωτικό συλλογικό κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας.