Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποινή χάδι σε καθ' έξη κοπανατζή υπάλληλο

Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ο υπάλληλος είχε πατήσει περί τις δέκα εργάσιμες ημέρες όλες κι όλες στον υπηρεσία του στον δήμο...

Γράφει ο Σαλονικιός

Εντάξει, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, η κοπάνα στο δημόσιο, αλλά η περίπτωση υπαλλήλου του δήμου Θεσσαλονίκης εξέπληξε ακόμη και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο κλήθηκε να ασχοληθεί με την περίπτωσή του. Ο εν λόγω λοιπόν, υπάλληλος επί πολλά χρόνια στο δήμο, δεν είναι ένας κοπανατζής της σειράς, απ' αυτούς δηλαδή οι οποίοι φεύγουν καμιά ωρίτσα νωρίτερα από τη δουλειά τους ή έστω, στο ενδιάμεσο για έναν καφέ κάπου εκεί κοντά.

Ο άνθρωπος είχε ξεχάσει ότι δούλευε στο δήμο. Το θυμόταν μόνον κάθε εννέα του μηνός όταν έμπαινε ο μισθός στο λογαριασμό του. Πρόκειται για καθ' έξη κοπανατζή ο οποίος επιδιδόταν στο συγκεκριμένο σπορ για πολλά χρόνια. Εξ ου και με την περίπτωσή του είχε ασχοληθεί το Πειθαρχικό και κατά το παρελθόν επιβάλλοντάς του όμως, αστείες ποινές, με την πιο βαριά να είναι η επίπληξη.

Επί ημερών Ζέρβα το Πειθαρχικό ασχολήθηκε μαζί του πριν από μερικές εβδομάδες κι απ' ό,τι μαθαίνω, τα μέλη του Οργάνου, στο οποίο συμμετέχει και αντιδήμαρχος, εν προκειμένω ο Αβαρλής, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ο τύπος είχε πατήσει στο δήμο περί τις δέκα εργάσιμες ημέρες όλες κι όλες. Τις υπόλοιπες εργαζόταν κανονικά στο εργαστήριο ξυλογλυπτικής το οποίο διατηρεί στην περιοχή της Χαριλάου.

Η δεύτερη έκπληξη των μελών του Πειθαρχικού ήταν όταν διαπίστωσαν ότι η μέγιστη ποινή που μπορούσαν να του επιβάλουν ήταν στέρηση δύο μισθών, όπως και έγινε. Παλαιότερα υπήρχε ως και δυνατότητα απόλυσης, αλλά μετά την τροποποίηση του νόμου από την προηγούμενη κυβέρνηση τέτοια ποινή μπορεί πλέον να επιβληθεί μόνον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης όπου και εστάλη ο σχετικός φάκελος.

Τι συμβαίνει με το επίδομα στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες

Προκάλεσαν ποικίλα σχόλια οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περί της έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης κάποιων κατηγοριών επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών με το ποσόν των 600 ευρώ. Λέω έμμεση γιατί το ποσόν δεν θα πιστωθεί απ' ευθείας στους λογαριασμούς τους, όπως θα συμβεί με τους υπαλλήλους επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Θα χορηγηθεί υπό μορφή επιμορφωτικού επιδόματος για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Μάλιστα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις έπειτα από την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το μέτρο θα αφορά περίπου 170.000 επιστήμονες, προερχόμενους από έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους: δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι/λογιστές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Όπως ανακοινώθηκε, η κατάρτιση θα γίνει «δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης”.
Στο ερώτημα “και γιατί δεν τους δίνουν τα λεφτά απ' ευθείας στους λογαριασμούς τους;” οι πλέον υποψιασμένοι εξηγούν ότι με το πρόσχημα της κατάρτισης τα 180 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) και δεν θα χρειαστεί να επιβαρύνουν περαιτέρω τον έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένο κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο έστω, το ποσόν θα δοθεί σε δύο δόσεις και όχι σε μία.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά αυτό καθ' αυτό το ποσόν. Πολλαπλασιάζοντας το 170.000 με το 600 προκύπτουν περί τα 102 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 78 που ακριβώς θα πάνε; Μια προφανής απάντηση είναι στους εκπαιδευτές, στις εταιρείες δηλαδή, οι οποίες θα αναλάβουν να τρέξουν αυτά τα προγράμματα κι έτσι, μαζί με τους επιστήμονες επαγγελματίες, θα πάρουν χρήματα και οι εταιρείες, μαζί και οι υπάλληλοι τους οποίους απασχολούν. Ας περιμένουμε, όμως, τις τελικές ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες και θα επανέλθουμε...