Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε ποιους και με ποια κριτήρια δίνονται δωρεάν πάρκινγκ;

Με ποια κριτήρια ο δήμος, που χρεώνει στον πολίτη τέλος στάθμευσης 1,7 ευρώ την ώρα, παραχωρεί δωρεάν θέσεις στάθμευσης σε ιδιώτες;

Γράφει ο Σαλονικιός

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, εκτός από τις θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους οι οποίες είναι δωρεάν, έστω για όποιον προλάβει, καθώς και αυτές για τους επισκέπτες που είναι με χρέωση, υπάρχουν και κάποιες θέσεις στάθμευσης οι οποίες είναι κι αυτές δωρεάν και χορηγούνται σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του δήμου δικαίωμα να αιτηθούν τέτοιες θέσεις στάθμευσης έχουν “οι δημόσιες υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπάγονται στις κατηγορίες φορέων του Δημόσιου Τομέα σύμφωνα με την παρ.6, του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, καθώς και οι φορείς που σύμφωνα με το καταστατικό τους επιτελούν κοινωνικό έργο (φιλανθρωπικό, στήριξης ευπαθών ομάδων κ.λπ.)”.

Πριν από κάμποσα χρόνια οι θέσεις αυτές δίνονταν με τη σέσουλα, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Κάποια στιγμή το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο κι έτσι, επί αντιδημαρχίας Αθανάσαρου, έγινε γενικό ξεσκαρτάρισμα, με αποτέλεσμα οι δωρεάν αυτές θέσεις στάθμευσης να περιοριστούν δραστικά. Την ίδια περιοριστική πολιτική στο θέμα αυτό ακολούθησε και η διοίκηση Μπουτάρη.

Πληροφορούμαι ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, προχθές Τετάρτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε να χορηγήσει δύο, τρεις θέσεις δωρεάν στάθμευσης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού Φράγκων, όπου είναι και τα γραφεία του. Για την ακρίβεια, μάλιστα, πρόκειται για ανανέωση του δικαιώματος δωρεάν στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις το οποίο είχε παραχωρηθεί το 2016 από τη διοίκηση Μπουτάρη για μία τριετία. Ως εδώ καλά, καθώς ο ΦοΔΣΑ, δικαιούται αυτού του προνομίου, βάσει του κανονισμού του δήμου. Εκείνο που δεν δικαιούται, βάσει του ίδιου κανονισμού, είναι η παραχώρηση και τρίτης θέσης δωρεάν στάθμευσης, η οποία τελικώς του χορηγήθηκε.

Ωστόσο, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν Σπ. Βούγιας, Ν. Αηδονά και Ρ. Καλφακάκου), η χορήγηση θέσεων στάθμευσης σε τρεις-τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες, η μια εκ των οποίων μάλιστα είναι πολύ μεγάλη. Η θέση στην τελευταία παραχωρείται επί της οδού Ερμού όπου είναι μία από τις δραστηριότητές της. Ρώτησα κι έμαθα, ότι μία θέση στάθμευσης στα γειτονικά ιδιωτικά πάρκινγκ κοστολογείται γύρω στα διακόσια ευρώ μηνιαίως, ήτοι γύρω στα 2.500 ευρώ ετησίως. Και διερωτώμαι, πως είναι δυνατόν ο δήμος, να χρεώνει στον απλό πολίτη τέλος στάθμευσης 1,7 ευρώ την ώρα, και την ίδια στιγμή να παραχωρεί, και μάλιστα κατά παράβαση του κανονισμού του δήμου, δωρεάν θέση στάθμευσης σε έναν ιδιωτικό φορέα ο οποίος τζιράρει πολλά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και, τι θα γίνει αλήθεια, εάν αύριο υποβάλλουν ανάλογα αιτήματα και άλλες εταιρείες ή ακόμη και καταστηματάρχες του κέντρου; Αναμένω με ενδιαφέρον κάποια πειστική εξήγηση εκ μέρους του δήμου.