Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τέθηκαν σε αργία οι αδελφοί Ψωμιάδη

Η απόφαση τούς επιδόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δρόσο Τσαβλή - Τι γίνεται με την αντικατάστασή τους.

Σαράντα επτά μέλη αριθμεί από σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καθώς το πρωί έφτασαν στο δημαρχείο οι δύο αποφάσεις του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Γιάννη Σάββα με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης.

Οι αποφάσεις παραδόθηκαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δρόσο Τσαβλή ο οποίος με τη σειρά του τις επέδωσε στους δύο ενδιαφερόμενους. Έτσι, οι αδελφοί Ψωμιάδη δεν θα παραστούν στις αυριανές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου η δυναμικότητα του οποίου στο εξής μειώνεται από τα 49 στα 47 μέλη.

Σύμφωνα με το νόμο δεν προβλέπεται αντικατάσταση των δύο δημοτικών συμβούλων έως ότου γίνει η δίκη καθώς, στην περίπτωση που αθωωθούν τότε θα επιστρέψουν στα δημοτικά έδρανα ενώ σε περίπτωση καταδίκης η ποινή της αργίας θα μετατραπεί σε ποινή οριστικής έκπτωσης από το αξίωμά τους και τότε θα υπάρξει ανάγκη αντικατάστασης. Βεβαίως, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος από τους δύο να παραιτηθεί ακόμη και τώρα οπότε τότε θα οριστεί ο αντικαταστάτης του.

Η απόφαση του συντονιστή της ΑΔΜΘ ελήφθη εσπευσμένα μετά την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία έδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο δεν έχει θέσει ακόμη σε αργία τους αδελφούς Ψωμιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη έχει εκδοθεί οριστικό παραπεμπτικό βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργήματα για τη γνωστή υπόθεση με τα «45αρια» και παράλληλα έχουν επιβληθεί σε βάρος τους περιοριστικοί όροι. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με βάση τις δύο ανωτέρω προϋποθέσεις έπρεπε εντός ολίγων ημερών μετά την ορκωμοσία τους ως δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης στις 26 Αυγούστου, να τεθούν σε αργία με απόφαση του κ. Σάββα.

Προς αναβολή αύριο η δίκη

Στο μεταξύ αύριο συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου έχει εισαχθεί και η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη καθώς και άλλων έξι συγκατηγορουμένων τους για την υπόθεση με τα «45άρια». Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων η εκδίκαση της υπόθεσης οδεύει όπως όλα δείχνουν προς νέα αναβολή λόγω παρέλευσης ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι η δεύτερη αναβολή καθώς είχε προηγηθεί άλλη μία στις 21 Ιανουαρίου 2019 κατόπιν αιτημάτων που είχαν υποβάλει δύο εκ των κατηγορουμένων.