Skip to main content

Δημοσκόπηση Alco: Άνοδος της ΝΔ μετά από ένα εξάμηνο - Ανησυχία για την ακρίβεια

Οι πολίτες σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, συνεχίζουν να ανησυχούν για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα.

Θετική φαίνεται ότι είναι η επίπτωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και για τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, οι πολίτες συνεχίζουν να ανησυχούν για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα. Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Αποτέλεσμα η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις 8.5 μονάδες ενώ τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μικρή απώλεια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη σε ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου. Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Ανησυχία για την ακρίβεια και δυσπιστία για τα μέτρα

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

35% εκτιμά, επίσης, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν «λίγο», 31% λέει «καθόλου» και 19% πιστεύει ότι βοηθούν «αρκετά».

Έντονη είναι και η δυσπιστία αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά περιθώρια για μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 68% όσων απαντούν στη δημοσκόπηση λέει ότι υπάρχουν και μόλις 11% εκτιμά ότι πράγματι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η ακρίβεια, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών καθώς στη σχετική ερώτηση το 27% λέει ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσει, 35% μεγάλο ενώ 16% απαντά μικρό και 15% πολύ μικρό.

Άνοδος ΝΔ για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.