Skip to main content

Δημοσκόπηση: Επιφυλακτικά κοιτούν οι πολίτες το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

Η δημοσκόπηση του Reuters βασίστηκε σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε περίπου 19.000 άτομα - Η εμπιστοσύνη θα αποτελέσει βασικό παράγοντα.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι γενικά θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά θα ήταν πιο δύσπιστοι για τα εμβόλια που παρασκευάστηκαν στην Κίνα ή τη Ρωσία από αυτά που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov σε αποκλειστική συνεργασία με το Reuters, διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί και οι Δανοί ήταν οι πιο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 όταν είναι διαθέσιμο σε αυτούς, ενώ οι Γάλλοι και Πολωνοί ήταν πιο πιθανό να διστάζουν.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε περίπου 19.000 άτομα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η προθυμία για λήψη του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ξεκίνησε η χορήγηση των δόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία άρχισαν να παραδίδονται και να χορηγούνται σε χώρες Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.

Στη Βρετανία, το 73% των ανθρώπων δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν, ενώ στη Δανία ο αριθμός ήταν 70%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο COVID-19, ένα ποσοστό που παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό από τον Ιούλιο. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων που ερωτήθηκαν στην Πολωνία και σχεδόν τα μισά στη Γαλλία - 37% και 48% αντίστοιχα - δήλωσαν ότι θα έλεγαν όχι.

«Ας περιμένουμε και θα δούμε»

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των πληθυσμών σχετικά με τα εμβόλια θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν το ποσοστό των λοιμώξεων στην πανδημία SARS-CoV-2 για χρόνια, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από 92 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ως τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,98 εκατομμύρια.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές αναφορικά με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν τη δυσπιστία και θα μπορούσαν να ωθήσουν τα ποσοστά ληψης του κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την προστασία των κοινοτήτων από την ασθένεια.

Η δημοσκόπηση YouGov της Παρασκευής διαπίστωσε ότι, ενώ σημαντικές μειονότητες σε πολλές χώρες δήλωσαν ότι δεν θα πάρουν το εμβόλιο COVID-19 τώρα, οι περισσότεροι φαίνεται προτιμούν να περιμένουν και να δουν αν τα εμβόλια ήταν ασφαλή, ενώ λίγοι ανήκαν στο «αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που ισχυρίζεται ότι θα αρνηθεί το εμβόλιο επειδή ήταν «αντίθετα με τα εμβόλια γενικά» ήταν υψηλότερο στο 9%, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό που θα απέρριπτε το εμβόλιο COVID-19 ειδικά.

Με την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων COVID-19 να αρχίζει να αυξάνεται, η δημοσκόπηση YouGov εξέτασε επίσης την στάση απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την COVID-19 - μια πολιτική που συζητείται από ορισμένες κυβερνήσεις ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Μια τέτοια κίνηση ήταν πιο δημοφιλής στην Ινδία στο 77%, στην Ινδονησία στο 71% και στο Μεξικό στο 65%. Οι Βρετανοί διασπάστηκαν, με 40% υποστηρικτές και 42% εναντίον, οι Αμερικανοί τείνουν να αντιταχθούν στην ιδέα, στο 46%, σε σύγκριση με μόνο το 29% που θα υποστήριζε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.