Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ INTERVIEW: ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Τι δείχνει η νέα έρευνα της Interview για για τη διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ισχυρό προβάδισμα 12,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Politic.gr, σε δείγμα 1.325 ατόμων σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρύματα δείχνουν ότι οι φωτιές δεν «έκαψαν» η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του με την πλειοψηφία της κοινωνίας, ωστόσο αναλογικά με προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας καταγράφεται μια ελαφρά υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Για παράδειγμα, σε αντίστοιχη έρευνα του 2021, αμέσως μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, η ΝΔ προηγούνταν με διαφορά 14,6 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ (36,7% ΝΔ- 22,1% ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που δείχνει ότι συγκριτικά με 4 μήνες πριν η δημοσκοπική δύναμη της υποχώρησε περίπου 2 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα συγκεντρώνει την προτίμηση του 35,2% των ερωτηθέντων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σταθερά στο 22,5%, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική κάμψη. Από εκεί και πέρα το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3,8%.

Όπως επισημαίνεται, ένα στοιχείο το οποίο χρήζει μελέτης από τα κομματικά επιτελεία είναι το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το «άλλο κόμμα», αφού στο ερώτημα «αν  την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, εσείς πιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 11,2% απαντά «άλλο», γεγονός που αφενός το κατατάσσει στην τρίτη θέση και αφετέρου μαρτυρά την ενδόμυχη επιθυμία του εκλογικού σώματος να δει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει με μετριοπάθεια τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο», αφού τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σχετικά αμετάβλητα συγκριτικά με τη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου. Όσον αφορά στους αναποφάσιστους κυμαίνονται στο 10,3%, εξακολουθώντας να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη και μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Αναλυτικά τα ευρήματα:

 
Όσον αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο σημερινός πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, μιας και στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, ποιόν από τους δυο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου εμπιστεύεται το 43% των ερωτηθέντων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 25%.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ