Skip to main content

Δημοσκόπηση στην Κ. Μακεδονία: Κυρίαρχη η κυβέρνηση αλλά όχι άτρωτη

Η κυβέρνηση όσο δομεί την εικόνα της πάνω στα δελτία κρουσμάτων, αφαιρεί/αναιρεί προϋποθέσεις της κυριαρχίας της στην μετά πανδημία φάση της πολιτικής

*του Δημήτρη Κατσαντώνη

Για πέμπτη χρονιά η to the point καταγράφει το πολιτικό κλίμα στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα από το Βαρόμετρο της Περιφέρειας. Τα φετινά ευρήματα υποδηλώνουν τη λήξη της περιόδου του κυβερνητικού περιπάτου και μας εισάγουν στη φάση κατά την οποία η συναίνεση της κοινωνίας στην κυβερνητική πολιτική θα προκύπτει ως το εύθραυστο αποτέλεσμα καθημερινών επίμοχθων προσπαθειών.

Δείτε ακόμα - Δημοσκόπηση-Κ.Μακεδονία: Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση-Η πρόθεση ψήφου

Σε μία Περιφέρεια όπου η κυβερνητική παράταξη πανηγύρισε μία από τις μεγαλύτερες διαφορές τον Ιούλιο του ’19 παρατηρούμε ότι:

• Στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, υπάρχει υστέρηση έναντι του εκλογικού αποτελέσματος -ίσως η μόνη Περιφέρεια στην οποία συμβαίνει αυτό- και ακόμα πιο έντονη απόσταση από τις τρέχουσες πανελλήνιες δημοσκοπήσεις.

• Ο ανασχηματισμός δεν ενθουσίασε τους πολίτες, των ψηφοφόρων της ΝΔ συμπεριλαμβανομένων.

• Έχει θετικό ισοζύγιο στην κρίση των πολιτών (θετική/αρνητική γνώμη) μόνο σε δύο τομείς πολιτικής: στην ασφάλεια των πολιτών και στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Στον πολυτραγουδισμένο τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχουμε την πιο καθαρή ισοπαλία που μπορεί να καταγραφεί (40,5% θετικές και 40,5% αρνητικές γνώμες), στοιχείο που υποδηλώνει ότι οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας «χρεώνουν» στην κυβέρνηση ολιγωρία (τουλάχιστον), ενώ σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που παρουσιάσθηκαν προς κρίση στους πολίτες υπάρχουν αρνητικά ισοζύγια θετικών/αρνητικών γνωμών (έως και δυσθεώρητου ύψους, όπως για παράδειγμα στην Παιδεία, 45 μονάδες…).

• Οι προσδοκίες για μια καλύτερη προοπτική, προσωπική/επαγγελματική, μέσα στο τρέχον έτος βαίνουν διαρκώς μειούμενες, αν και οι δύο στους τρεις πιστεύουν ότι 2021 θα είναι το έτος της επιστροφής στην κανονικότητα. Απλώς, πιστεύουν σε υψηλά ποσοστά ότι δεν θα τους αφορά.

• Η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί την πρόωρη (εννοείται εντός του 2021) προσφυγή στις κάλπες ως κάτι απευκταίο – καθόλου δυσερμήνευτο, αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω.

Και μέσα σε όλα αυτά, η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν φαίνεται να λειτουργεί εθνεγερτικά αφού οι ερωτηθέντες εμφανίζονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά να μη γνωρίζουν την Επιτροπή και τις δραστηριότητες της.

Όλα αυτά αλλάζουν το τοπίο που είχε διαμορφωθεί μετά τον Ιούλιο του’19. Αλλά δεν το ανατρέπουν. Και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζονται να προηγούνται καθαρά και αναντίρρητα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα (αντίστοιχα).

Συνεπώς, η κυβέρνηση, όσο δομεί την εικόνα της πάνω στα δελτία κρουσμάτων, αφαιρεί/αναιρεί προϋποθέσεις της κυριαρχίας της στην μετά πανδημία φάση της πολιτικής. Πρέπει να πείσει για την ύπαρξη σχεδίου και μάλιστα όχι οποιουδήποτε σχεδίου αλλά ενός πλάνου που προκαλεί θετικές μεταβολές στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, μεταβολές που πριν από τη συνοχή πρέπει να έχουν αναγκαιότητα.

*Ο Δημήτρης Κατσαντώνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της to the point