Skip to main content

Δημοσκόπηση Voria: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για ΑΠΘ, ΕΛΑΣ, πορείες, Κουφοντίνα

Άκρως ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για θέματα της επικαιρότητας από την εταιρεία to the point για λογαριασμό της Voria.gr.

Η γνώμη των Θεσσαλονικέων για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία to the point, για λογαριασμό της Voria.gr.

Η έρευνα έγινε το διάστημα 16 έως 19 Μαρτίου, σε δείγμα 894 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ψηφοφόροι στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Στο σημερινό πρώτο μέρος της δημοσκόπησης παρουσιάζονται τα ευρήματα τα οποία αφορούν τα καυτά θέματα των πανεπιστημίων (πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και κατάληψη στο ΑΠΘ), τις καθημερινές πορείες εν μέσω πανδημίας, τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κατάληψη ΑΠΘ – Πανεπιστημιακή αστυνομία

Ένα από τα θέματα τα οποία βρίσκονται στην καθημερινή ημερήσια διάταξη τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και κυρίως η επικείμενη ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα εξ αιτίας και της πολυήμερης κατάληψης του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα εάν "συμφωνείτε με την εκκένωση του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ από την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από 18 ημέρες κατάληψης" οι απαντήσεις φαίνονται περίπου μοιρασμένες. Συγκεκριμένα, "ναι, καλώς έγινε όπως έγινε" απαντά το 29,6%, ενώ άλλο ένα 18,3% απαντά "ναι, αλλά έπρεπε να γίνει με καλύτερο τρόπο". Αθροιστικά οι δύο αυτές απαντήσεις συγκεντρώνουν 47,9%.

Στον αντίποδα το 8% δηλώνει "όχι, γιατί σε λίγες μέρες θα έληγε η κατάληψη", ενώ ένα 37,5% απάντησε "όχι, γιατί είναι λάθος να επεμβαίνει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια". Οι δύο αυτές απαντήσεις αθροίζουν συνολικά 45,5%.

Όπως είναι λογικό, στην ηλικιακή ομάδα στην οποία εντάσσονται οι φοιτητές (17 έως 24) το "όχι", με τη μία ή την άλλη εκδοχή, αγγίζει σχεδόν το 78%, έναντι περίπου 18% του "ναι". Όσο, όμως, αυξάνεται το ηλικιακό όριο, η σχέση αυτή αντιστρέφεται. Μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, οι της ΝΔ τάσσονται υπέρ του "ναι" σε συνολικό ποσοστό 83,5% (12,6% "όχι") οι δε του ΣΥΡΙΖΑ κατά 82,5% είναι στο "όχι" (12,3% στο "ναι").

Μία ημέρα πριν από την εκκένωση της κατάληψης είχαν βρεθεί έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτρέψουν την επέμβαση της αστυνομίας. Με τη στάση τους αυτή φαίνεται, πάντως, να διαφωνεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "καλώς βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ΑΠΘ για να αποτρέψουν επέμβαση της αστυνομίας;" το 55% δηλώνει ότι διαφωνεί με αυτήν την κίνηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι 31,8% που συμφωνεί.

Με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του κόμματος (25,4%) καθώς και το 85,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το επίδικο του θέματος, δηλαδή την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πλειοψηφία, ποσοστό 53,2% διαφωνεί, έναντι 43,5% που συμφωνεί. Όσον αφορά τα κόμματα, η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ (79,5%) συμφωνεί (διαφωνεί το 19,2%), ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί το 76,6% και συμφωνεί το 23,4%.

Μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας καταγράφεται μεταξύ των ανδρών (62,1%) έναντι των γυναικών (43,9%). Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το "όχι" είναι πλειοψηφικό έως την ηλικία των 44 ετών και στη συνέχεια η τάση αντιστρέφεται.

Αστυνομική βία

Ψηλά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Στο θέμα αυτό το 75,5% θεωρεί ότι έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ενώ μόλις το 18,9% πιστεύει ότι η αντίδραση της αστυνομίας είναι εύλογη και σε νόμιμα πλαίσια. Μάλιστα τη στάση της αστυνομίας επικρίνει και το 50,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ (αντιθέτως συμφωνεί το 41,1%), αλλά και το 93,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (συμφωνεί το 6,3%).

 

Πάντως, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να αποδοκιμάζουν και τη στάση την οποία κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το 51,8% εκφράζει τη διαφωνία του (μεταξύ των οποίων και 21,9% των ψηφοφόρων του), έναντι του 27,2% που συμφωνεί.

Η υπόθεση Κουφοντίνα

Όσον αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποκομίζει οφέλη, έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, στο ερώτημα "συμφωνείτε με τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο θέμα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα;" το 50% δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ διαφωνεί το 39%. Την κυβερνητική στάση επιδοκιμάζει το 87,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ (διαφωνεί το 7,7%), αλλά και το 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ (αποδοκιμάζει το 70%).

Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, την αποδοκιμάζει το 60,5% (μεταξύ των οποίων και το 26,6% των ψηφοφόρων του) και την επιδοκιμάζει το 23,6% (μεταξύ των οποίων το 6,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το εύρημα ότι η στάση αποδοκιμασίας προς τη θέση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πλειοψηφική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πορείες εν μέσω πανδημίας

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς ως προς τις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται εν μέσω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ποια είναι η γνώμη σας για τις κινητοποιήσεις που γίνονται εν μέσω lockdown;" το 49,5% δηλώνει ότι "το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο ακόμα και εν μέσω πανδημίας", ενώ το 48,2% δηλώνει πως "είναι απαράδεκτο να γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τις συνθήκες της πανδημίας".

Υπέρ της πρώτης άποψης τάσσεται το 81,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (κατά το 18,1%), καθώς και το 13% της ΝΔ (διαφωνεί το 84,4%).

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να αποδοκιμάζει τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, στο ερώτημα "συμφωνείτε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που είτε δεν αποδοκιμάζει είτε στηρίζει τις περισσότερες κινητοποιήσεις;", το 48,8% τάσσεται υπέρ της θέσης ότι "είναι ανεύθυνο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ιεραρχεί ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία", ενώ το 38,1% συμφωνεί με τη θέση ότι "ναι, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παγώσει νομοσχέδια τα οποία προκαλούν αντιδράσεις, όπως αυτό για τα πανεπιστήμια, ώστε να συζητηθούν μετά το τέλος της πανδημίας".

Υπέρ της πρώτης θέσης τάσσεται το 87,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ (υπέρ της δεύτερης το 11,5%), αλλά και το 23,1% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ (υπέρ της δεύτερης το 72,2%).