Skip to main content

Δημοτικά τέλη: Οι φθηνότεροι και οι ακριβότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης (πίνακας)

Ποιος δήμος είναι ο φθηνότερος όλων στα δημοτικά τέλη - Ποιοι προχώρησαν σε μειώσεις λόγω πανδημίας και ποιοι τα κράτησαν σταθερά - Δείτε τον πίνακα

Εν μέσω πανδημίας οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, συναισθανόμενοι τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, κυρίως στους επαγγελματίες, αποφάσισαν είτε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για το 2021 είτε να τα διατηρήσουν σταθερά.

Παράλληλα προχώρησαν σε μια σειρά ρυθμίσεις για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα (απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα τα καταστήματα ήταν κλειστά, μείωση των τελών χρήσης πεζοδρομίου κ.λπ.). Φθηνότερος όλων είναι ο δήμος Δέλτα και ακολουθούν οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Θέρμης. Τα ισχύοντα ανά δήμο έχουν ως εξής:

Σταθερά για το 2021 διατηρεί τα δημοτικά τέλη ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Ειδικότερα, οι κατοικίες είναι στο 1,44 ευρώ/τ.μ. (έκπτωση 50% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) και οι στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι και καταστήματα στα 3 ευρώ/τ.μ.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές στον δήμο Βόλβης. Οι συντελεστές για τις κατοικίες είναι από 1,15 έως 1,67 ευρώ/τ.μ. και για τα καταστήματα από 1,15 έως 3,20 ευρώ/τ.μ.

Σταθερά διατηρεί τα δημοτικά τέλη για το 2021 ο δήμος Δέλτα. Ειδικότερα παραμένουν στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στο 0,75 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, στο 1,60 ευρώ/τ.μ. για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο 1,80 ευρώ/τ.μ. για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους.

Σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 12% για όλες τις οικογένειες και κατά 50% για τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι κ.ά.) προχώρησε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Για τις κατοικίες οι τιμές κυμαίνονται από 1,54 – 1,67 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με τη δημοτική ενότητα και για τα καταστήματα από 2,75 – 3,14 ευρώ/τ.μ.

Σε μειώσεις, μεσοσταθμικά κατά 10% προχώρησε ο δήμος Θέρμης. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: για τις κατοικίες 1,10€/τ.μ. (παράλληλα θεσπίζονται δύο ειδικοί συντελεστές για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών στο 0,30€/τ.μ. και στο 0,10€/τ.μ.). Όσον αφορά τα στεγασμένα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, για ακίνητα με εμβαδόν έως 6.000 τ.μ. ο συντελεστής μειώνεται από τα 2,10€/τ.μ. στα 1,95€/τ.μ.  

Στον δήμο Θεσσαλονίκης η διοίκηση προχώρησε σε μείωση κατά 12,5% στα δημοτικά τέλη όπως έκανε και πέρυσι. Μειώσεις 50% υπάρχουν για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (πολύτεκνους, τρίτεκνους με εισόδημα έως 35.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες με έως 20.000 ευρώ). Ειδικότερα για τους καταστηματάρχες οι οποίοι επλήγησαν από τα έργα κατασκευής του μετρό θα ισχύσει μειωμένος συντελεστής ύψους 80%, ενώ θεσπίζεται νέος ειδικός συντελεστής για αθλητικά και εργατικά σωματεία, συνδικάτα και συνδικαλιστικές ενώσεις. Οι τιμές για τις κατοικίες κυμαίνονται από 1,3 έως 1,5 ευρώ ανά τ.μ. ενώ για τα καταστήματα από 2,29 έως 4,06 ευρώ/τ.μ.

Μείωση στα δημοτικά τέλη αποφάσισε και ο δήμος Καλαμαριάς. Συγκεκριμένα, στην περσινή μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών, προστίθεται άλλη μία της τάξης του 15% . Η τιμή για τις κατοικίες είναι 1,8 ευρώ/τ.μ. και για τα καταστήματα 4,07 ευρώ/τ.μ.

Μειώσεις των δημοτικών της τάξης του 5% για την Α’ Ζώνη και 10% για τη Β’ Ζώνη και απαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το διάστημα που ήταν κλειστά τα καταστήματά τους λόγω της πανδημίας αποφάσισε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου. Οι τιμές διαμορφώνονται, για τις κατοικίες σε 1,10 και 1,22 ευρώ/τ.μ. και για τα καταστήματα σε 2,37 και 2,58 ευρώ/τ.μ.

Καμία αύξηση δεν σημειώθηκε στα δημοτικά τέλη του δήμου Λαγκαδά. Στις κατοικίες υπάρχουν τρεις ζώνες με τιμές 1, 1,10 και 1,42 ευρώ/τ.μ. και στα καταστήματα οι χρεώσεις κυμαίνονται από 1,75 έως 2,12 ευρώ/τ.μ.

Σε πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2021 προχώρησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Έτσι, τα ανταποδοτικά τέλη για τις μεν κατοικίες παραμένουν στο 1,24 ευρώ/τ.μ. και για τα καταστήματα στα 3,12 ευρώ/τ.μ.

Μειώσεις δημοτικών τελών έγιναν και στον δήμο Παύλου Μελά. Για τις κατοικίες η τιμή είναι 1,20 ευρώ/τ.μ. και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για πάσης φύσης οικονομική δραστηριότητα στα 3,15 ευρώ/τ.μ.

Σταθερά διατηρεί τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ο οποίος είχε προβεί σε μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, για τις κατοικίες παραμένουν στο 1,77 ευρώ/τ.μ. σε Πανόραμα και Χορτιάτη και 1,25 ευρώ/τ.μ. για την Πυλαία. Οι τιμές για τα καταστήματα είναι 3,98 και 3,29 αντιστοίχως.

Σταθερά παραμένουν τα δημοτικά τέλη στον δήμο Χαλκηδόνας. Στο 1,22 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και στο 1,50 ευρώ/τ.μ. για τους επαγγελματικούς χώρους.

Σε μείωση των δημοτικών τελών κατά περίπου 17% προχώρησε το 2021 η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου. Οι τιμές διαμορφώνονται στο 1 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και στο 1,95 για τα καταστήματα.