Skip to main content

Δυο - τρεις κρίσιμες αποφάσεις που (φέρεται να) πήρε ο πρωθυπουργός

Δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης το Μέγαρο Μαξίμου - Οι αποφάσεις που φέρεται να έλαβε ο πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως πληροφορείται ο «Τειρεσίας», δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η διαφορά της πρώτης ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ «μαζεύει». Για δυο, κυρίως, λόγους, όπως του εξηγούνται αρμοδίως:

1.Η νέα κρίση, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδεύει προς την κορύφωση της. Αν δεν βρίσκεται ήδη εκεί. Συνεπώς, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, εκτιμάται ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, το αργότερο, ως το τέλος του ερχόμενου μήνα ή το πολύ σε δύο μήνες

2. Ένα βασικό εύρημα των μετρήσεων είναι ότι δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χάνει το κυβερνών κόμμα. Οπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει απέναντι της – ακόμα και τώρα - το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τον κακό εαυτό της.

3. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά του βασικού αντιπάλου του, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν δείχνει να κερδίζει απ΄ τη φθορά του αντιπάλου του

Ο πρωθυπουργός έχοντας τα παραπάνω υπόψη του, αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει καν σε μερική τροποποίηση του εκλογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του, ώστε να διασφαλίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Όποτε κι αν στηθούν. Το σχέδιο του είναι ξεκάθαρο: Θα δοθεί μάχη για να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις πρώτες κάλπες (με την απλή αναλογική) και σχεδόν 50 μέρες μετά (με την ενισχυμένη αναλογική) θα δοθεί ο υπέρ πάντων αγώνας για την αυτοδυναμία, με το εξής δίλημμα:

Θέλετε μια σταθερή κυβέρνηση που θα σας οδηγήσει ασφαλώς την επόμενη τετραετία ή μια επικίνδυνη αστάθεια;

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως τότε το κόμμα του θα συγκεντρώσει το περίπου 38% που θα απαιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει αν δεν το πετύχει...

Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται πως ο σχεδιασμός, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, προβλέπει και τρίτες κάλπες, αν χρειαστεί. Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν ότι το ρίσκο θα είναι μεγάλο, καθώς κυνηγώντας την αυτοδυναμία, κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να τιμωρηθείς και να μην την πάρεις ποτέ.

Ιδιαίτερα αν έχει μεσολαβήσει πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τη ΝΔ να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού. Πιθανή άρνηση του, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Ωστόσο – αυτή τη στιγμή – ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο.