Skip to main content

Δύο αμερικανικές πολυεθνικές «κοιτάζουν» τη Βόρεια Ελλάδα

Οι Tellurian και Cheniere έχουν ζητήσει πληροφορίες από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Δύο είναι οι αμερικανικές πολυεθνικές που – σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr - έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα πληροφορίες από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για το θέμα της αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για τις Tellurian και Cheniere, οι οποίες είναι ευρύτερα γνωστές στον κλάδο τους.

Τι φέρεται να τους απάντησε η πρεσβεία; Ότι καλύτερο θα ήταν να αναζητήσουν τοπικούς εταίρους, στο πλαίσιο αντίστοιχων joint venture, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις κάθε είδους «ελληνικές ιδιαιτερότητες» προκειμένου να προχωρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους. Κι απ' ό,τι μαθαίνουμε, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση τους.

Πληροφορούμαστε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Tellurian, Χάριφ Σούκι, επισκέφθηκε ο ίδιος την Αλεξανδρούπολη, για να έχει προσωπική άποψη. Κι εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα αυτής της επιτόπιας επίσκεψης.

Οι αμερικανοί πάντως φαίνεται να ενδιαφέρονται ποικιλοτρόπως για την συγκεκριμένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και αφού ο λόγος στην Αλεξανδρούπολη και στο αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι, να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί και μια μονάδα πεζοναυτών, δίπλα στη βάση των οκτώ αμερικανικών ελικοπτέρων Apache, που ετοιμάζεται εκεί.

Το συμπέρασμα; Οι Αμερικανοί πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, για να μείνουν. Προσωρινά ή όχι θα φανεί στην πορεία. Εννοείται δε ότι για την ίδια περιοχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και από τους Ρώσους, ενώ την «ψάχνουν» επίσης Ευρωπαίοι και Άραβες.