Skip to main content

Δύο αναγορεύσεις καθηγητών σε επίτιμους διδάκτορες στο ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής θα αναγορευτεί ο Wolfgang Kahl, ενώ επίτιμος διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών θα αναγορευτεί ο Geoffrey Wood

Σε δύο αναγορεύσεις καθηγητών σε επίτιμους διδάκτορες προχωρεί την Τετάρτη 22 Μαΐου και την Πέμπτη 23 Μαΐου η Νομική Σχολή και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Wolfgang Kahl, μία από τις σημαντικότερες μορφές του Γερμανικού Δημοσίου Δικαίου.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 19.00, στην Αίθουσα 319, στον 3ο όροφο της Νομικής Σχολής.

Ο Καθηγητής Kahl αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της αναμόρφωσης του Γερμανικού Διοικητικού Δικαίου στο πνεύμα της αρχής της βιωσιμότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να κατευθύνει κάθε κρατική δράση. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου Δικαίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Wolfgang Kahl αποτελεί βασικό πυλώνα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Επί επτά συνεχή έτη, ο κ. Kahl επισκέπτεται το ΑΠΘ δίνοντας διαλέξεις, ενώ τα περισσότερα μέλη του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, καθώς και νέοι επιστήμονες της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ έχουν φιλοξενηθεί στο Ινστιτούτο που διευθύνει ο ίδιος.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη – Προσφώνηση
από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής,
Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός
από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής,
Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής, Κωνσταντίνο Γώγο

Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Επίδοση διασήμου από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής,
Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο με θέμα:
«Dogmatik im EU-Recht (Η δογματική στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

O Wolfgang Kahl γεννήθηκε το 1965 στο Μόναχο. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Augsburg και του Μονάχου. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Augsburg το 1992. Το θέμα της διατριβής του, η οποία έλαβε το βραβείο των φίλων του Πανεπιστημίου του Augsburg, ήταν «Η περιβαλλοντική αρχή και το ενωσιακό δίκαιο».

Έγινε Υφηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου το 1999, με θέμα υφηγεσίας του την «Κρατική Εποπτεία». Το 2000 έγινε Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Gießen, με γνωστικό αντικείμενο το Δημόσιο Δίκαιο, ενώ το 2004 διορίστηκε στη θέση Καθηγητή Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth, όπου και ίδρυσε το Ερευνητικό Κέντρο Δικαίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το 2005, το οποίο διευθύνει έως σήμερα.

Από το 2009 είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, κυρίως Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστήμιο, διαδεχόμενος τον επιφανή E. Schmidt-Aßmann.

Ο Καθηγητής Kahl έχει συγγράψει 11 μονογραφίες και εγχειρίδια σε θέματα Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος, έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών και άρθρων, ενώ επιμελείται την πρωτοπόρο επιστημονική σειρά «Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης». Από κοινού με τον Καθηγητή Markus Ludwigs (Würzburg) επιμελείται, επίσης, το δωδεκάτομο εγκυκλοπαιδικό «Εγχειρίδιο του Διοικητικού Δικαίου», ένα έργο ιστορικής εμβέλειας και σημασίας για το Γερμανικό Διοικητικό Δίκαιο. Εργασίες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική, ισπανική, πολωνική, κινεζική και ιαπωνική γλώσσα.

Αναγόρευση του Geoffrey Wood σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Παράλληλα, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Geoffrey Wood, Κοσμήτορας και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων, στο Essex Business School, στο Κόλτσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, στις 19.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Geoffrey Wood προτείνεται για την απονομή του τίτλου, για το συνολικό επιστημονικό και ερευνητικό του έργο.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

Έναρξη - Προσφώνηση
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών,
Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός
από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Αν. Καθηγητή Γρηγόριο Ζαρωτιάδη

Χαιρετισμός
από τον Πρόεδρο του του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Αν. Καθηγητή Γρηγόριο Ζαρωτιάδη

Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Επίδοση διασήμου από από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο
με θέμα «Long Energy Transitions, Institutions, Finance and the Firm: Long Historical Trajectories and Unprepared for Events».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Καθηγητής Geoffrey Wood είναι Κοσμήτορας και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων, στο Essex Business School, στο Κόλτσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει διατελέσει Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων στο Business School του Πανεπιστημίου του Warwick, Καθηγητής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο School of Management του Πανεπιστημίου του Sheffield, Καθηγητής και Διευθυντής Έρευνας στο Business School του Πανεπιστημίου του Middlesex, στο Ηνωμένο Βασίλειο και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rhodes της Νότιας Αφρικής. Κατέχει θέσεις Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cranfield στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πανεπιστήμιο Victoria στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, στο American University στο Κάιρο της Αιγύπτου, στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ και στα Πανεπιστήμια Rhodes, Witwatersrand και Nelson Mandela της Νότιας Αφρικής.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ θεσμικού πλαισίου (institutional setting), εταιρικής διακυβέρνησης, εταιρικής χρηματοοικονομικής και εργασιακών σχέσεων σε επίπεδο επιχείρησης. Έχει συγγράψει δεκαεπτά επιστημονικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει εκατόν εβδομήντα πέντε εργασίες, οι οποίες έχουν τύχει περισσότερων των 5.700 αναφορών. Από τις εργασίες αυτές, οι 16 είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά που έχουν διαβάθμιση 4* στη λίστα ABS και 33 σε περιοδικά που έχουν διαβάθμιση 3* στη λίστα ABS.

Ο Geoffrey Wood είναι Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (British Academy of Management - BAM). Είναι ο Εκδότης (Editor in Chief) του «British Journal of Management», το οποίο είναι το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι, επίσης, Συνεργαζόμενος Εκδότης (Associate Editor) του περιοδικού «Academy of Management Perspectives», το οποίο εκδίδεται από την Ακαδημία Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, και του περιοδικού «Annals of Corporate Governance». Τέλος, είναι ο Εκδότης της «Chartered ABS Journal Ranking list», και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του «ABDC Journal Guide».

Ο Geoffrey Wood έχει λάβει πολυάριθμες ερευνητικές επιχορηγήσεις από διάφορες Επιτροπές Χρηματοδότησης (Economic and Social Research Council-ESRC κ.ά.), από κρατικές υπηρεσίες (Υπουργεία Εργασίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά.), από φιλανθρωπικά ιδρύματα (Nuffield Foundation κ.ά.), από συνδικαλιστικές οργανώσεις (ITF κ.ά.) και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.