Skip to main content

Δύο παράλληλες δράσεις 17-18 Νοεμβρίου από το Open House Thessaloniki

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένας περίπατος δυτικά του κέντρου και ξεναγήσεις σε 25 χώρους δημιουργίας και παραγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα του Open House Thessaloniki 2018 περιλαμβάνει πέρα από την κύρια δράση (Open Tours, 24 & 25/11) και πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σχετικά με Open House Thessaloniki 2018 και να προμηθεύεται το έντυπο πρόγραμμα και τα αναμνηστικά προϊόντα από το Open Box, το info point της δράσης, που θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στο γυάλινο περίπτερο στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, κατά τις ώρες 10:00-22:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο παράλληλων δράσεων για το σαββατοκύριακο 17-18 Νοεμβρίου περιγράφεται παρακάτω:

1/ OPEN WALK 17-18/11

Ένας περίπατος δυτικά του κέντρου, που ξεκινάει από τα δυτικά τείχη και καταλήγει στα Σφαγεία. Μέσα από στάσεις σε σημαντικά κτίσματα και μνημεία ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της περιοχής. 
 
Ο πολιτιστικός περίπατος του Open House Thessaloniki 2018 ξεκινάει από τα όρια του κέντρου της πόλης κι εκτείνεται προς τα δυτικά. Η διαδρομή εστιάζει σε ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος της Β’ Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης: σε μνημεία και στην ιστορία τους, αλλά και σε κτίρια με ιστορικό κι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με ξενάγηση σε αυτά εξωτερικά. Με εκκίνηση από τον ναό των Δώδεκα Αποστόλων, η διαδρομή συνεχίζει στα δυτικά τείχη, στη Βίλα Πετρίδη, περνάει από την περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Λιμανιού, έξω από βιομηχανικά συγκροτήματα όπως το Φιξ και ο Μύλος, το παλιό αντλιοστάσιο και καταλήγει στα παλιά Σφαγεία. Μέσα από τη διαδρομή στον χώρο, αναδύεται όλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα των χρόνων και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της.

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων με μια περιοχή της πόλης λιγότερο γνωστή, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο. Απώτερος στόχος η ανασυγκρότηση/ανασύνταξη της ταυτότητας της περιοχής στη συνείδηση των κατοίκων, σε μια προσπάθεια επανένταξής της στις καθημερινές δραστηριότητες της πόλης.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 6 διαδρομές.

Ημερομηνίες: Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Ώρες εκκίνησης: 11:00, 12:00, 13:00

Σημείο εκκίνησης: πλατεία Δώδεκα Αποστόλων

Σημείο τερματισμού: Σφαγεία

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

Μήκος διαδρομής: 3-4 χλμ

Ιστότοπος: http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-walk/

2/ MADE in Thessaloniki 17 -18/11

Ξεναγήσεις σε 25 χώρους δημιουργίας και παραγωγής, όπου οι ίδιοι δημιουργοί παρουσιάζουν τη διαδικασία που απαιτεί η παραγωγή των προϊόντων τους.
 
Η δράση που μας ξεναγεί σε δημιουργικούς και παραγωγικούς χώρους της πόλης επιστρέφει για 4η χρονιά, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Open House Thessaloniki 2018. Οι ίδιοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, παραγωγοί μας υποδέχονται στον χώρο εργασίας τους, μας παρουσιάζουν το έργο τους, τις μεθόδους εργασίας που χρησιμοποιούν, ώστε να κατανοήσουμε τις διάφορες διαδικασίες παραγωγής.

Το MADE in Thessaloniki έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό παραδοσιακούς και ανερχόμενους δημιουργούς και παραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν σε διάφορους κλάδους: στον σχεδιασμό και την παραγωγή ρούχων, υποδημάτων, κοσμημάτων, ξύλινων αντικειμένων, οχημάτων, την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, την κεραμική, τη φωτογραφία, τη βιβλιοδεσία, την τυπογραφία, την υφαντική.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στον κάθε χώρο.

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Open School θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένους από τους χώρους δημιουργίας, οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki 2018 στο http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/made-in-thessaloniki/

Επιπλέον, στο πλαίσιο του MADE in Thessaloniki 2018 διενεργείται για πρώτη φορά φέτος ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, το PHOTO MADE. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ανεβάζοντας φωτογραφίες από το MADE in Thessaloniki στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #titan_made2018, από τις 17 ως τις 25/11. Οι νικήτριες φωτογραφίες, που θα αποδώσουν το MADE in Thessaloniki 2018 με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.