Skip to main content

Δυο περίεργα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην περιοχή μας

To Ισραήλ εξακολουθεί εδώ και καιρό να παραμένει στο περιθώριο. Οι εξηγήσεις που δίνονται είναι πολλές, αλλά όλες αμφισβητούμενες.

Είναι δυνατόν; Το ερώτημα αυτό προκύπτει αβίαστα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν αναλύονται οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και διαπιστώνεται ότι το Ισραήλ εξακολουθεί εδώ και καιρό να παραμένει στο περιθώριο. Επιχειρώντας να αναλύσουν το γεγονός, οι εξηγήσεις που δίνονται είναι πολλές, αλλά όλες αμφισβητούμενες.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι το Ισραήλ, σε αυτή τη φάση, προτιμά απλώς να παρακολουθεί τα γεγονότα και να μετρά τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Είναι μια άποψη, αλλά φαίνεται να μην στέκει ιδιαίτερα. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, σε αυτή τη φάση, πληρώνει τις πολύ στενές σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ. Ο πρώτος, που είναι μισητός εχθρός των Ισραηλινών, βρίσκεται, αυτή τη στιγμή πολύ πιο κοντά στην Ουάσιγκτον από το Τελ Αβίβ, που έτσι μετρά απώλειες.

Από την άλλη, όμως, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το εβραικό λόμπι στις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό και τίποτα δεν δείχνει ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό. Συνεπώς, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας θα έχει ημερομηνία λήξης.

Σε αυτή την προοπτική επενδύει βασικά και η Ελλάδα η οποία συμμετέχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση που διοργανώνει το Ισραήλ και η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Βεβαίως, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο, με παρέμβαση της Ουάσιγκτον, να τα βρουν κάποια στιγμή και το Ισραήλ με την Τουρκία. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως κάτι τέτοιο φαντάζει όντως απίθανο. Το θέμα όμως είναι σε μια τέτοια περίπτωση, τι θα κάνει η Ελλάδα...