Skip to main content

Δύο μεγάλα βήματα για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες

Η απόφαση φέρεται να έχει ληφθεί με εντολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πάντα σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα κρίσιμο βήμα, που αν υλοποιηθεί, μπορεί να αποδειχθεί γαλλικό κλειδί για την κυβέρνηση, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει παραγγείλει στον ΟΔΔΗΧ μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη με εντολή του επικεφαλής υπουργού Οικονομικών και πάντα σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η νέα ανάλυση να καταδεικνύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί σημαντικά. Κι αυτό γιατί, κατ' αυτόν τον τρόπο θα συνοδεύει το επίσημο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι προς το παρόν οι εταίροι της Ελλάδας δεν θέλουν ούτε να ακούν γι' αυτή την προοπτική. Ανεξάρτητα από το τι λέγεται στη χώρα μας.

Πολλά πάντως αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα θα κριθούν στην έκτη μεταμνημονιακη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο. Ποιο θα είναι τότε το διακύβευμα; Αν όλα πάνε καλά τότε, θα γίνει και η εκταμίευση των SMPs και των ANFAs. Κι εφόσον έχει αποφασισθεί η αλλαγή χρήσης αυτών των κονδυλίων, τότε οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν κατά 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. Συνεπώς, θα είναι ένα επιπλέον μπόνους για τη χώρα, μαζί με την μείωση των πλεονασμάτων.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι αίτημα να δοθεί παράταση έως τον Μάιο - Ιούνιο θα υποβάλει η Αθήνα στους θεσμούς αναφορικά με το θέμα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων. Υπό κανονικές συνθήκες, το θέμα θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο, αλλά...