Skip to main content

Διοργάνωση από το ΕΒΕΘ της εναρκτήριας τεχνικής συνάντησης Kick-Off Meeting

Βασική στόχευση του έργου αποτελεί η αντιμετώπιση των κοινών διασυνοριακών προκλήσεων στον τομέα της μόδας, εγκαθιδρύοντας το CREATIVE HUB

Με επιτυχία διοργανώθηκε από το ΕΒΕΘ, στις 13.07.2021, η 1η Τεχνική Συνάντηση (Kick-Off Meeting) των δικαιούχων του συγχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο “Development of a Creative Hub for offering support to fashion graduates, young artists start-ups and development mechanisms to the fashion sector of the cross-border area” και ακρωνύμιο “CREATIVE HUB”, στο οποίο το ΕΒΕΘ συμμετέχει ως επικεφαλής δικαιούχος.

Στη συνάντηση, η οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των 5 δικαιούχων του έργου, καθώς και η υπεύθυνη για το έργο εκπρόσωπος της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Greece-Bulgaria 2014-2020», στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το έργο.

Βασική στόχευση του έργου αποτελεί η αντιμετώπιση των κοινών διασυνοριακών προκλήσεων στον τομέα της μόδας, εγκαθιδρύοντας το CREATIVE HUB, ένα Κέντρο Μόδας το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των διασυνοριακών οικονομικών δραστηριοτήτων των δύο χωρών, μέσω της αξιοποίησης της υπάρχουσας δυναμικής και των αναδυόμενων ευκαιριών για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών, διασφαλίζοντας την υψηλή ανταγωνιστικότητα της διασυνοριακής περιοχής όσον αφορά στις βιομηχανίες υφασμάτων και ρουχισμού.

Στις ομάδες - στόχο που μπορούν να επωφεληθούν από το έργο περιλαμβάνονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, νέοι απόφοιτοι και σπουδαστές του τομέα της ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και άλλων συναφών τομέων μόδας (υποδήματα, δερμάτινα, κοσμήματα).

Οι κύριες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι παρακάτω:

1) Εγκαθίδρυση του CREATIVE HUB στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα λειτουργεί ως μηχανισμός υποστήριξης των ανωτέρω ομάδων-στόχο του έργου παρέχοντάς τους εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δικτύωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια.
2) Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και την Βουλγαρία σχετικά με τις τάσεις της μόδας.
3) Ατομική συμβουλευτική στις ομάδες-στόχο σε θέματα κοστολόγησης προϊόντων, fashion branding, εξαγωγικό marketing κλπ, καθώς και πιλοτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την ανάπτυξη νέων τάσεων και συλλογών, τη σύνδεση της παράδοσης με τις νέες τάσεις της μόδας, την ανάλυση των τάσεων κλπ.
4) Διοργάνωση διαγωνισμών για νέους σχεδιαστές και καλλιτέχνες με στόχο την ανάπτυξη νέων κολεξιόν μέσω του CREATIVE HUB και τη διευκόλυνση της συνεργασίας τους με επιχειρήσεις.
5) Workshops δικτύωσης για τη συνεργασία του κόμβου μόδας με άλλους κόμβους και φορείς.
6) Εκπόνηση μελετών σε συναφείς θεματικές όπως, η εφαρμογή τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων και η χρήση βιώσιμων υλικών (OEKO-TEX, ECO-LABEL etc), οι πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και η δυνατότητα υιοθέτησης μοντέλων δικτύωσης παρόμοιων Κέντρων.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους παρακάτω φορείς/δικαιούχους:

1) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Επικεφαλής Εταίρος)
2) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ)
3) Γνώση Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ
4) Textile and Clothes Branch Organization (Kyustendil Βουλγαρία)
5) Association SAVREMIE (Sandanski Βουλγαρία)

Το έργο “CREATIVE HUB” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

Η χρονική περίοδος υλοποίησης ανέρχεται σε 24 μήνες και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023.