Skip to main content

Διπλό αίτημα Σταϊκούρα σε Ρέγκλινγκ για προσφυγικό – κορωνοϊό

Τι ανέφεραν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του ESM στις κοινές τους δηλώσεις για το προσφυγικό και τον κορωνοϊό.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά του ο κ.Ρέγκλινγκ έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε επίσης πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση λόγω του μεταναστευτικού και του κορωνοϊού.

Ο υπουργός έθεσε στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM καταρχάς τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ως προς το πρώτο, παγκόσμιας έκτασης πρόβλημα, απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως: «Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά».

Πρωτοβουλίες, υπογράμμισε,  που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της 6ης αξιολόγησής της.

H ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, συμφωνα  με τον κ. Σταϊκούρα, έχει ενισχυθεί:

▪ Ολοκληρώθηκαν, έγκαιρα και θετικά, δύο μετα-προγραμματικές αξιολογήσεις.
▪ Επιτυγχάνονται καλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, με ενίσχυση όλων των συστατικών του ΑΕΠ, κυρίως όμως των επενδύσεων τελευταία.
▪ Ενισχύεται, σταδιακά, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
▪ Επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
▪ Προωθούνται αποκρατικοποιήσεις.
▪ Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία.
▪ Υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές.
▪ Επιστρέφουν καταθέσεις και μειώνονται τα «κόκκινα δάνεια».

 
Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι: «έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα. Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».