Skip to main content

Δυσαρέσκεια των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης για 3.300 fast track προσλήψεις

Κατηγορούν τον Χρυσοχοΐδη για μαζικές προσλήψεις και μάλιστα με μεθόδους fast track, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται προσωπικό πολλών ταχυτήτων

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο κατηγορούν για μαζικές προσλήψεις και μάλιστα με μεθόδους fast track, εκτός της επικρατούσας εδώ και πολλά χρόνια διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Τον κατηγορούν ότι, πέρα από τα όποια θέματα αξιοκρατίας, αυτού του είδους οι προσλήψεις προκαλούν δυσλειτουργίες στην Ελληνική Αστυνομία καθώς δημιουργούν προσωπικό πολλών ταχυτήτων.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) Θόδωρος Τσαϊρίδης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις αθρόες προσλήψεις αστυνομικών οι οποίες έχουν γίνει επί ημερών του κ. Χρυσοχοΐδη, δια της πλαγίας, δηλαδή εκτός της συνήθους διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια, των πανελλαδικών εξετάσεων. “Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 2.300 αστυνομικοί και μαζί με τους χίλιους που πρόκειται να προσληφθούν το προσεχές διάστημα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, φτάνουμε στις 3.300, με διαδικασίες fast track, τόσο ως προς τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις, όσο και ως προς το χρόνο εκπαίδευσης”, αναφέρει ο κ. Τσαϊρίδης.

Όπως εξηγεί, αρχικά έγιναν 1.500 προσλήψεις μέσω μοριοδότησης, ατόμων τα οποία πήγαν όλα στην Αθήνα. Ακολούθησαν άλλες 800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και κάποια νησιά, επίσης με μοριοδότηση, εντοπιότητα κ.λπ. “Δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να μένουν εκτός ΕΛ.ΑΣ. παιδιά που πήραν 16.500 μόρια στις πανελλαδικές και να προσλαμβάνονται άλλοι με τέτοιο τρόπο. Πέρα απ' αυτό, η εκπαίδευση αυτών των αστυνομικών κράτησε όλο κι όλο σαράντα μέρες για μερικούς και κάποιους λίγους μήνες για τους υπόλοιπους και μετά βγήκαν στο δρόμο, όταν οι συνάδελφοί μας οι οποίοι βγαίνουν από τη σχολή, εκπαιδεύονται τρία χρόνια”. Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη αυτό προκαλεί σημαντικές εσωτερικές δυσλειτουργίες στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς δημιουργεί διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων, κόντρα στην προσπάθεια ομογενοποίησης της Υπηρεσίας η οποία ξεκίνησε το 2008 με τις προσλήψεις μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

“Για όλες αυτές τις 2.300 έκτακτες προσλήψεις ο υπουργός επικαλείται σοβαρές έκτακτες ανάγκες. Τώρα όμως, μαθαίνουμε ότι, για παράδειγμα, ετοιμάζονται να μεταφέρουν τους 800 συνοριακούς φύλακες στην ενδοχώρα, σε Σέρρες, Καβάλα και Ροδόπη, αλλά και σε αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο 'Μακεδονία'”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ. Όπως επισημαίνει, δε, εκτός του ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα των “εκτάκτων αναγκών για φύλαξη των συνόρων”, “προκαλείται και μια κατάφωρη αδικία σε βάρος συναδέλφων μας οι οποίοι υπηρετούν περισσότερα από δέκα χρόνια μακριά από τα σπίτια τους και αντί να πάρουν αυτοί μετάθεση για Θεσσαλονίκη, τοποθετούνται εδώ, συνοριοφύλακες με υπηρεσία μερικών μηνών”.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο “Μακεδονία” ο κ. Τσαϊρίδης επισημαίνει πως “αν ο υπουργός ενδιαφέρεται για την καλύτερη φύλαξη του αεροδρομίου εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει το οργανόγραμμα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διάστημα πριν από την περίοδο της πανδημίας η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” είχε αυξηθεί κατακόρυφα. “Επιπλέον, τη διετία 2018-2019 το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήταν το Νο1 σε συλλήψεις αλλοδαπών που επιχειρούσαν να φύγουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύναμη φύλαξης θα πρέπει να διπλασιαστεί με δεδομένο ότι, μετά την πανδημία και την αναβάθμιση του αεροδρομίου, αναμένεται μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης”.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ εκφράζει, τέλος, την αντίθεσή του για το γεγονός ότι πολλοί αστυνομικοί εξακολουθούν να ασχολούνται σε πάρεργα, όπως αναφέρει. “Ασχολούμαστε με ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως η φύλαξη ιδιωτών και τώρα τελευταία με τον covid, εκτός από τη βασική αποστολή μας που είναι η προστασία των πολιτών και η πάταξη της εγκληματικότητας”.