Skip to main content

Δύσκολα θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Κυριακή

Ένα σμαράγδι της Θεσσαλονίκης με έδρα τη... Λουκέρνη, η εξαφάνιση των περιπτέρων, η συνέλευση του ΣΕΒΕ και η επίσκεψη Άδωνι στην ΕΛΒΟ.

Καλημέρα σας!

Οι πολύ καλές –ζεστές και ηλιόλουστες- ημέρες του Μαΐου ευνοούν την εστίαση, καθώς οι νεοέλληνες αξιοποιούν μαζικά τη δυνατότητα που τους δίνει πλέον η πολιτεία να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, το ουζάκι τους και το κρασάκι τους σε πλατείες, πεζοδρόμια, αυλές και –κυρίως- δίπλα στη θάλασσα.

Για τη Θεσσαλονίκη αυτό συνιστά ηφαιστειακή έκρηξη κοινωνικότητας και συνακόλουθα τζίρου. Τώρα για τα μέτρα -μάσκες, αποστάσεις τραπεζιών και τα σχετικά- τηρούνται και δεν τηρούνται συγχρόνως. Μάλλον δεν τηρούνται, αλλά από το ταμείο οι επαγγελματίες είναι ικανοποιημένοι.

Κλειστά την Κυριακή!

Αντίθετα το λιανεμπόριο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες τοπικές επιχειρήσεις, στη Θεσσαλονίκη πηγαίνει… πολύ μέτρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σάββατο κάτι κινήθηκε, αλλά την Κυριακή στο κέντρο της πόλης είχαν δουλειά μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές, οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα. Μη σας ξεγελούν οι ουρές σε ορισμένα σημεία της Τσιμισκή. Υπάρχει εμπορικό κατάστημα με αξεσουάρ ανδρικού ντυσίματος που την Κυριακή έκανε ταμείο 17 ευρώ. Και άλλα που έπιασαν δεν έπιασαν το πενηντάρικο. Αλλά και αυτά στα οποία μπήκε λίγος κόσμος, οι περισσότεροι πελάτες ήταν γνωστοί από παλιά, δηλαδή σταθεροί, που θα ψώνιζαν από συγκεκριμένα μαγαζιά και τις καθημερινές. «Κυριακή σημαίνει μόνο έξοδα για τα μέλη μας» λένε στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και με βάση αυτό δεν αποκλείεται καθόλου την Πέμπτη ο Σύλλογος να εκδώσει σύσταση στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή 23 Μαΐου, που και πάλι η αγορά είναι ανοιχτή με βάση τη νομοθεσία. Σοβαρό θέμα. Από τη μια τα ισοζύγια εσόδων - εξόδων, κούρασης - ξεκούρασης, και από την άλλη το κύρος. Διότι ένα μαγαζί ανοιχτό και δύο κλειστά ή δύο καταστήματα ανοιχτά και ένα κλειστό δίπλα δίπλα δεν αποτελούν την καλύτερη εικόνα.

Πρώτη έξοδος μετά από 6 μήνες

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρώτη έξοδό του από την πρωτεύουσα εδώ και έξι, τουλάχιστον, μήνες. Θα παραμείνει και αύριο. Στο διάστημα αυτό θα δει πολλούς, θα μιλήσει με πολλούς, θα ακούσει πολλά και θα πει λιγότερα, αλλά πάντως αρκετά.

Από το ΑΠΘ στις αγορές του κόσμου

Μεταξύ των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει είναι και σε κάποιες επιχειρήσεις. Η πρώτη που θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί είναι η –περίφημη απ’ όλες τις απόψεις- BETA CAE Systems, ένας παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής και Προσομοίωσης. Πελάτες της είναι όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, καθώς επίσης βιομηχανίες κατασκευής τρένων και αεροπλάνων. Η εταιρεία προέκυψε μέσα εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απασχολεί περί του 350 εργαζομένους, στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, είναι κατά 100% εξαγωγική και σαφώς συνιστά σμαράγδι στο στέμμα της επιχειρηματικότητας στη Β. Ελλάδα. Αλλά…

Με έδρα τη Λουκέρνη

Από το 2016, η μητρική εταιρεία του ομίλου μετέφερε την έδρα της στη Λουκέρνη της Ελβετίας και το κέντρο λογισμικού στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί πλέον από τη θυγατρική «BETA CAE Systems A.Ε.». Με ό,τι σημαίνει αυτό για τη φορολογική της έδρα και το φορολογικό καθεστώς που τη διέπει. Υπ’ αυτήν την έννοια ο κ. Σταϊκούρας ενδεχομένως να είναι λίγο… μαγκωμένος. Εκτός κι αν είχε κατά νου να προσπαθήσει να πείσει τον Παναγιώτη Κουβράκη και τους συνεργάτες του να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν στη φορολογική φροντίδα της ΑΑΔΕ, κάτι δύσκολο έως αδύνατον. Οι άνθρωποι είχαν αγανακτήσει με τον διοικητικό μηχανισμό της χώρας καιρό πριν την αποχώρηση κι έκαναν τις επιλογές τους. Βρισκόμαστε στον καιρό της παγκοσμιοποίησης και καλώς κάνουμε. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών έχει το άλλοθι ότι τη BETA CAE Systems έχει επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, οπότε είναι καλυμμένος. Πάντως το… αγκάθι παραμένει, αν όχι για άλλους υπουργούς και αξιωματούχους του Δημοσίου, σίγουρα για τον Τσάρο της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο που δουλειά του –μεταξύ άλλων- είναι να προσελκύει επιχειρήσεις και επενδύσεις στη χώρα, όχι να τις απομακρύνει.

Λιγοστεύουν τα περίπτερα

Εδώ και χρόνια τα περίπτερα λιγοστεύουν στα πεζοδρόμια της χώρας. Αυτή η ιδιαίτερη δραστηριότητα, στεγασμένη-άστεγη στη μέση του δρόμου κάλυψε τις ανάγκες αναρίθμητων εκατομμυρίων Ελλήνων για περίπου 100 χρόνια. Από τις 11.500 περίπτερα πριν από 10 χρόνια σήμερα είναι ζήτημα εάν έχουν μείνει 5.200 – 5.300. Στη Θεσσαλονίκη χάθηκε το 60% όσων λειτουργούσαν στην αρχή της δεκαετίας του 2010, με τον Γ. Μπουτάρη ως δήμαρχο να φροντίζει με ζήλο γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι τα πεζοδρόμια απελευθερώνονται και ταυτόχρονα το συγκεκριμένο μικρεμπόριο μεταφέρεται σε… κανονικά μαγαζιά, κάτι μεταξύ ψιλικατζίδικου και μίνι μπαρ. Η μαγεία, όμως, της… αυθόρμητης αγοράς, χωρίς σχεδόν να την καταλάβεις, αφού βρίσκεται κυριολεκτικά στον δρόμο σου, εκλείπει. Κάτι σαν το «παρελθόν χαμένο στην ομίχλη».

Ευτυχισμένο το… 1998!

Με τα τραπεζικά επιτόκια κοντά στο μηδέν και τον μπαμπούλα του πληθωρισμού να πλανάται πάνω από τις γονατισμένες λόγω πανδημίας κορωνοϊού οικονομίες, που προσπαθούν σιγά-σιγά να σηκώσουν κεφάλι, οι αποταμιευτές σε όλον τον κόσμο ψάχνουν τρόπο να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις τους και αν δεν κερδίζουν τουλάχιστον να μη χάνουν. Και καλά κάνουν, δηλαδή, αφού υπάρχουν οργανωμένοι τρόποι να επιτύχουν τον στόχο τους με σχετικώς περιορισμένο ρίσκο. Στην Ελλάδα, όμως, κάποιοι ονειρεύονται νέα μεγάλα κόλπα, κυρίως στο χρηματιστήριο. Αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν σε ένα νέο… 1998, ξεχνώντας ίσως ότι ακολούθησε ένα 1999. Προσοχή, λοιπόν, στις κινήσεις σας. Όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν συνήθως τα λεφτά δύσκολα βγαίνουν και εύκολα χάνονται. Ακόμη χειρότερα: όσο πιο εύκολα βγαίνουν τα λεφτά, τόσο γρηγορότερα εξανεμίζονται. Πάντα και σε κάθε περίπτωση κάποιοι μένουν στον άσο και ακόμη πιο κάτω.

Η συνέλευση ο ΣΕΒΕ

Με υβριδικό τρόπο, δηλαδή λίγους παριστάμενους δια ζώσης και αυτούς με μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις, μάσκες, τεστ κλπ.) και τους περισσότερους διαδικτυακά και εκ του μακρόθεν πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Με τις εξαγωγές να αντέχουν και να αυξάνονται η δυναμική του ΣΕΒΕ ενισχύεται, αν και η πανδημία έβαλε φρένο στις δράσεις εξωστρέφειας, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Βέβαια ο ψηφιακός κόσμος έχει δυνατότητες, αλλά επειδή μιλάμε για εξαγωγές, δηλαδή για πωλήσεις, πάντα η απευθείας επαφή βοηθάει.

Ο Άδωνις στη Θεσσαλονίκη

Πέραν του Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες -πιθανότατα αύριο Τετάρτη- στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μεταξύ των άλλων -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη Σίνδο. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα δει εκεί, αφού στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα εννέα μήνες μετά την πώληση του ενεργητικού της ΕΛΒΟ σε κοινοπραξία Ισραηλινών εταιρειών, τι θα ακούσει και τελικά τι θα πει. Αν έχει κάτι να πει. Διότι για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Διότι η ΕΛΒΟ ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και όταν βρέθηκε λύση τα πράγματα προχωρούν αργά, απελπιστικά αργά.