Skip to main content

Δύσκολος χειμώνας για τη Δυτική Μακεδονία: 4.000 ευρώ για καυσόξυλα σε χωριό της Φλώρινας!

Πέρσι ο τόνος για την αγορά καυσόξυλων κόστιζε 92 ευρώ και σήμερα 173 ευρώ - Η ακριβή ενέργεια κλείνει για σημαντικό διάστημα ξενοδοχεία στη Καστοριά

Με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας να πέφτει και τις θερμοκρασίες να είναι χαμηλές οι κάτοικοι ειδικά των ορεινών περιοχών έχουν ήδη ανάψει τη θέρμανση.

Η κοινότητα Κέλλη (ή Κέλλα) της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 934 μέτρων και είναι γνωστή στο πανελλήνιο ως το χωριό των πολυτέκνων. Τη νύχτα η θερμοκρασία είναι χαμηλή και οι κάτοικοι ήδη έχουν ανάψει τις ξυλόσομπές τους για να ζεσταθούν και είναι αναστατωμένοι για τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν σε καυσόξυλα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Αθανάσιος Τάσκας, μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος έχει κάψει ήδη δύο τόνους ξύλα, ενώ ακόμα δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας, ο οποίος φυσικά κρατά πολλούς μήνες στην περιοχή της Φλώρινας.

«Μια οικογένεια πενταμελής- δυο γονείς και τρία παιδιά- θα χρειαστεί για όλον τον χειμώνα 22 τόνους ξύλα. Υπολογίστε ότι σήμερα αγοράζουμε τον τόνο προς 173 ευρώ», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο ίδιος προχτές «αγόρασε επτά τόνους πληρώνοντας 1.200 ευρώ».

Έτσι, η κάθε οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 4.000 ευρώ μόνο για τη θέρμανση καθώς οι κάτοικοι του χωριού εδώ και χρόνια έβαλαν καυστήρες ξύλου για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Η τιμή του καυσόξυλου φέτος εκτοξεύτηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αυξημένης ζήτησης καθώς μόλις «πέρσι αγοράζαμε προς 92 ευρώ τον τόνο». Την ίδια ώρα, στην αγορά ολόκληρης της περιοχής δεν υπάρχουν ξύλα και όπως επισήμανε ο κ. Τάσκας «έχω ζητήσει ξύλα από δέκα δασικούς συνεταιρισμούς και περιμένω να μου πουν εάν και πότε θα μας παραδώσουν».

Η άδεια που δόθηκε στους κατοίκους για ξύλευση δένδρων όπως λέει «ελλοχεύει κινδύνους για τα δάση της περιοχής» ενώ «το δασαρχείο αδυνατεί να πάει να μαρκάρει ποια δένδρα μπορούν να κοπούν, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει και το κακό που μπορεί να γίνει στη φύση μας».

Παράλληλα με την έλλειψη και το πανάκριβο καυσόξυλο οι ακρίτες δοκιμάζονται και από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Για το κατάστημα των 68 τετραγωνικών μέτρων που διατηρεί ο κ. Τάσκας παρέλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό ύψους 2.500 ευρώ «κι ενώ κάθε μήνα λάμβανα και πλήρωνα λογαριασμούς 250 ευρώ».

Ο κ. Τάσκας επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να ενσκύψει και να δώσει λύση στα προβλήματα των ακριτών προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στον δύσκολο χειμώνα. «Να μας αφήσουν να ζήσουμε. Φτάνει πια» λέει χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι της Φλώρινας και της Καστοριάς βγήκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας «φθηνή ενέργεια και επιδότηση σε όλα τα ήδη καυσίμων χωρίς οικονομικά κριτήρια».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όπως λένε οι κάτοικοι των δύο νομών εάν για ένα σπίτι 100 τ.μ. σε μια περιοχή της κεντρικής Ελλάδας χρειάζονται 500 λίτρα πετρέλαιο στη Φλώρινα θα χρειαστούν 2.500 λίτρα.

Παράλληλα με τα νοικοκυριά σε απόγνωση είναι και οι επαγγελματίες των δύο νομών και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Voria.gr, στην Καστοριά εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των μονάδων τους μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και να ανοίξουν και πάλι για τις γιορτές των Χριστουγέννων σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν όσο μπορούν τα έξοδα δεδομένου ότι η ενδιάμεση περίοδος είναι σχετικά «νεκρή» από τουρίστες.