Skip to main content

Ανυπόφορη δυσοσμία και καφετί θάλασσα στα Μουδανιά - SOS από επαγγελματίες (vid)

Πολίτης καταγγέλλει ότι λύματα χύνονται μέσα στη θάλασσα επικαλούμενος ανάλυση δειγμάτων - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λέει ο δήμαρχος

Αφόρητη δυσοσμία έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα το παραλιακό μέτωπο εντός του οικισμού των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, προκαλώντας τις αντιδράσεις κατοίκων και επαγγελματιών.

Στο σημείο του πάρκινγκ της οδού Κύπρου, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Μουδανιών, ακριβώς δίπλα στη μαρίνα στο κέντρο της πόλης, η θάλασσα έχει χρώμα καφέ, μάλιστα σε μεγάλο μήκος από την ακτή, και αναδύει δυσάρεστη οσμή, η οποία απλώνεται ακόμα και σε απόσταση δεκάδων μέτρων, ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.

Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει στη Voria.gr ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, από τον οποίο χύνονται στη θάλασσα ανεπεξέργαστα λύματα, επικαλούμενος τα αποτελέσματα ανάλυσης δειγμάτων που συνέλεξε ο ίδιος. Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι αναλύσεις που έδωσε ο δήμος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ), έδειξαν ότι η ποιότητα των νερών είναι καλή.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο Γιώργος Κυριακέλης, ο ίδιος εντόπισε το πρόβλημα την 1η Αυγούστου, ενώ έκανε τη βόλτα του στην παραλία. «Είδα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη και ως ενεργός πολίτης όφειλα να μάθω τι συμβαίνει. Την επόμενη μέρα πήρα στον υπεύθυνο καθαριότητας του δήμου, με ενημέρωσε για τη βλάβη που υπήρξε και με διαβεβαίωσαν ότι εκείνη την ημέρα, μέχρι το απόγευμα, θα σταματούσε το πρόβλημα. Επίσης, στην ερώτησή μου αν αυτά που καταλήγουν στη θάλασσα είναι ανεπεξέργαστα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, με διαβεβαίωσαν ότι είναι επεξεργασμένα, χλωριωμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Επειδή όμως δεν πείστηκα, λόγω της εικόνας και της μυρωδιάς, θεώρησα σωστό να πάρω δείγματα ο ίδιος και να τα στείλω σε ιδιωτικό εργαστήριο με δικά μου έξοδα. Στις 5 Αυγούστου πήρα τα αποτελέσματα και τα νούμερα ήταν απίστευτα. Και η ερμηνεία της ανάλυσης αυτής ήταν ότι δείγμα αυτό αντιστοιχεί σε βοθρολύματα. Στη συνέχεια έκανα καταγγελία στο Λιμενικό γι’ αυτό που συμβαίνει, ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και παρόλο που το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι πλαζ, η πολυσύχναστη παραλία των Μουδανιών βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ιδιωτικού εργαστηρίου, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Voria.gr, οι δείκτες ποιότητας των υδάτων είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των κολοβακτηριδίων ανέρχονται σε 3.600.000 cfu/100ml, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ώστε τα νερά να είναι κατάλληλα για κολύμβηση είναι 500 cfu/100ml.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λέει ο δήμος

Ωστόσο, όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, οι μετρήσεις που έκανε ο δήμος δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των υδάτων. «Τα λύματα είναι επεξεργασμένα και χλωριωμένα. Με το που έγινε η καταγγελία κινηθήκαμε άμεσα. Κάναμε τις αναλύσεις στο ΚΕΠΑΜΑΧ, που έδειξαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Ο βιολογικός λειτουργεί άψογα. Μάλιστα, οι μετρήσεις μας αναρτώνται στη Γενική Γραμματεία Υδάτων και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μυρωδιά δεν είναι από τα λύματα του βιολογικού. Είναι και τα όμβρια, αλλά και άλλα πράγματα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο δήμος προγραμματίζει εργασίες αναβάθμισης του βιολογικού. «Έχουμε υποβάλει για έγκριση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης την επέκταση του βιολογικού των Μουδανιών, την αντικατάσταση ενός παλιού αντλιοστασίου και την επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού, έτσι ώστε να πάει πιο μέσα στη θάλασσα. Επίσης, κάνουμε μία μελέτη να μετατρέψουμε το νερό του βιολογικού σε νερό για άρδευση. Το έργο αυτό μάλιστα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, γιατί ήδη κατασκευάζουμε το δίκτυο άρδευσης και τον βιολογικό του Διονυσίου».

Ανάστατοι οι επαγγελματίες

Σε κάθε περίπτωση η αφόρητη δυσοσμία που αναδύεται από τη θάλασσα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και κυρίως των καταστηματαρχών, οι οποίοι εν μέσω της τουριστικής περιόδου βλέπουν τον κόσμο να φεύγει από τα μαγαζιά τους, αδυνατώντας να την υπομείνει. Περισσότερο πλήττονται οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των καφέ της παραλιακής ζώνης, η οποία μάλιστα πρόσφατα αναπλάστηκε.

Υπεύθυνος εστιατορίου ανέφερε στη Voria.gr ότι πολλοί πελάτες του καταστήματός του αναγκάστηκαν να φύγουν. Από την πλευρά της, υπεύθυνη καφέ τόνισε ότι ειδικά τις μέρες που ο άνεμος φυσά προς τη στεριά ο κόσμος δεν αντέχει ούτε τον καφέ του να πιει, πολύ δε περισσότερο να φάει. Και πρόσθεσε ότι «ο δήμος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις πλακοστρώσεις, που είναι η βιτρίνα, παρά για την ουσία».

Κάτοικοι των Μουδανιών είπαν στη Voria.gr ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν είναι τωρινό, αλλά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όπως ανέφεραν, ο βιολογικός σταθμός είναι παλιός και με προδιαγραφές να εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους, όταν ο μόνιμος πληθυσμός έχει φτάσει τις 10.000 και διπλασιάζεται κατά τη θερινή περίοδο με τους παραθεριστές και τους τουρίστες.