Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΦΕΡΕ ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκάλεσε πτώση των ανθών στα φυτά. Ζητήθηκε αποζημίωση των παραγωγών.

Προβλήματα στις καλλιέργειές τους αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της δυτικής Μακεδονίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας , Π.Ε. Καστοριάς, περιοχές κατεξοχήν με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών  και με εξαιρετική ποιότητα παραγωγής Φασολιών καθώς και στην Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Γρεβενών, όπου υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες φασολιών.

Για το ζήτημα συναντήθηκε σήμερα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  Νικόλαος Δούκας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα ΤΟΕΒ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θωμάς Μάνος.
 
«Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών», τόνισε ο περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, την άμεση αποζημίωση των παραγωγών ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως σημείωσε ο κ. Νικόλαος Δούκας «δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών» (το όριο είναι 40 βαθμούς κελσίου) τονίζοντας την ανάγκη να παρθεί απόφαση στο Υπουργείο ή στη Βουλή που θα επιτρέψει την κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ