Skip to main content

Δώδεκα υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΚΘΒΕ - Όλα τα ονόματα

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων- Μέχρι το τέλος του μήνα η επιτροπή αξιολόγησης θα επιλέξει τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή

Συνωστισμός υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου ξεκινά σήμερα η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων, μέσω της συνέντευξης, από την πενταμελή επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι συνεντεύξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα, με σκοπό στα μέσα Φεβρουαρίου να σταλεί η επιλογή του ονόματος στο υπουργείο και ως το τέλος του ίδιου μήνα να οριστεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η διαδικασία

Τα μέλη της επιτροπής, με προεδρεύοντα τον δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Δημήτρη Γαρούφα, θα συνεδριάζουν από σήμερα και για όσες μέρες χρειαστεί, προκειμένου να παίρνουν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους.

Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο ηθοποιός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Νικήτας Τσακίρογλου, ο επίσης ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η σκηνοθέτρια Νικαίτη Κουντούρη και ο θεατρικός συγγραφέας, Παναγιώτης Μέντης.

Τα μέλη της επιτροπής ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των φακέλων υποψηφιοτήτων και όλοι βρέθηκαν να πληρούν τα τυπικά προσόντα που είχε ορίσει η προκήρυξη.

Έτσι από σήμερα και με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις. Δεδομένου ότι καθεμία από αυτές θα διαρκεί πάνω από δύο ώρες και ότι οι υποψήφιοι είναι 12, η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να σταλεί στο υπουργείο το όνομα της επιλογής της επιτροπής.

Σημειώνεται πως η επιλογή του ονόματος δεν είναι δεσμευτική για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία μπορεί να την απορρίψει και να ορίσει κάποιον άλλον στη θέση αυτή, από τη λίστα των υποψηφίων όμως και όχι εκτός αυτής.

Η όλη διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς, καθώς η προκήρυξη ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021και από τις 17 Νοεμβρίου 2021 έχει λήξει η θητεία του Νίκου Κολοβού.

Την καθυστέρηση επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε., τονίζοντας ότι «ένας χώρος τέχνης χρειάζεται οργάνωση, ανθρώπινες σχέσεις και παρουσία καλλιτεχνικού/κής διευθυντή/ριας για να μπορέσει να επιτελέσει το υψηλό έργο του. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να ολοκληρώνει τις διαδικασίες στον συντομότερο χρόνο. Αξια απορίας η οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Οι 12 υποψήφιοι

Υποψήφιος είναι ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κολοβός, ο οποίος ορίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 2019 να αντικαταστήσει τον Γιάννη Αναστασάκη. Η θητεία του έληξε στις 17 Νοεμβρίου 2021 και στη συνέχεια -με καθυστέρηση ωστόσο- έγινε η προκήρυξη της θέσης από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην αίτηση της υποψηφιότητάς του ο κ. Κολοβός αναφέρει το πλούσιο βιογραφικό του, αλλά και την για περισσότερα από 45 χρόνια θητεία του ως ηθοποιού στο Κρατικό Θέατρο, καθώς και το καλλιτεχνικό του έργο την τελευταία διετία που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής.

Στη Θεσσαλονίκη θέλει να μετακομίσει ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, ιδρυτής του θεάτρου "Σημείο" το 1985, ο οποίος ήταν για μια πενταετία και ως το 2020 καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πειραιά και συνέβαλε ώστε να γίνει το θέατρο αυτό σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής και όλης της χώρας.

Υποψήφιος είναι επίσης ο σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιάννης Λεοντάρης, που έκανε και ένα σύντομο πέρασμα από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τη θέση διεκδικεί και ο Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνοθέτης και φωτιστής, με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Παρίσι, ιδρυτής του "Θεάτρου της Άνοιξης", αλλά και ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής σήμερα του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Υποψηφιότητα έχει θέσει και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. ως σκηνοθέτης το 2018 στο "Ντα" του Λέοναρντ Χιου.

Υποψήφιος είναι και ο Κώστας Βόμβολος, που έχει γράψει μουσική για πάνω από 140 παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με το Κ.Θ.Β.Ε.
Έχοντας πολύχρονη εμπειρία ως σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Γιώργος Ροντίδης, ιδρυτής του Σύγχρονου Θεάτρου Θεσσαλονίκης και της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης, είναι επίσης υποψήφιος.

Τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή διεκδικεί και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας με ελληνική και διεθνή παρουσία Νίκος Διονύσιος, αλλά και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, ιδρυτής του θεάτρου "Λύκη Βυθού", Παύλος Δανελάτος, υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας της θεραπευτικής κοινότητας "Ιθάκη".

Υποψήφιος είναι και ο ηθοποιός Αστέρης Πελτέκης, με συμμετοχή στο θέατρο, στον κινηματογράφο στην τηλεόραση, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός στο σχήμα "Άγαμοι Θύτες", αλλά και ο επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης Ευδόκιμος Τσολακίδης, με σπουδές στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Νέα Υόρκη και συμμετοχή σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.