Skip to main content

DOMX: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που κάνει εξυπνότερα τα συστήματα θέρμανσης

Η DOMX αξιοποιεί τις δυνατότητες του Internet of Things για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας σε οικιακό και επαγγελματικό περιβάλλον

Οι βασισμένες στο Internet of Things (διαδίκτυο των πραγμάτων) τεχνολογικές της λύσεις βοηθούν τους ενοίκους ενός σπιτιού να καταλάβουν πώς καταναλώνεται η ενέργεια εντός αυτού και πώς μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν έξυπνα και προς όφελός τους τη λειτουργία των συνδεδεμένων συσκευών, με συνεχή προσαρμογή στις εξωτερικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του κτηρίου και βέβαια τις ανάγκες τους.

Η DOMX, μια startup από τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιεί τις δυνατότητες του Internet of Things για τη διαχείριση της ενέργειας σε οικιακό και επαγγελματικό-εμπορικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των σχετικών συσκευών. Έχει δημιουργήσει μάλιστα έναν «έξυπνο» θερμοστάτη που συνδέεται σε παλαιού τύπου συστήματα θέρμανσης, κυρίως λέβητες φυσικού αερίου, και παρακολουθεί τις καταναλώσεις, δίνει στον χρήστη πρόσβαση εκ του μακρόθεν και το κυριότερο οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 25%.

Έτσι, η παροχή θερμότητας στον χώρο προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξωτερικές, περιβαλλοντικές συνθήκες, τις απαιτήσεις θέρμανσης του χρήστη, αλλά και τις δυνατότητες του συστήματος θέρμανσης και όλα αυτά με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση.

Οι τρεις ερευνητές και η εξοικονόμηση ενέργειας

Τα «μυαλά» πίσω από την DOMX, ο Στράτος Κερανίδης, ο Γιάννης Καζδαρίδης και ο Πολυχρόνης Συμεωνίδης, και οι τρεις ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δύο πρώτοι και κάτοχοι διδακτορικού, εργάζονταν ως ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ενδιαφέρον τους για το Internet of Things, αλλά και η προσωπική τους ανάγκη να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους μέσω αυτοματισμών –έξυπνες λάμπες, αισθητήρες παρουσίας χώρου κτλ- τούς έκανε να διαπιστώσουν το κενό που υπήρχε στο πεδίο της διαχείρισης ενέργειας και της αξιοποίησης του διαδικτύου των πραγμάτων, αλλά και το ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας μπορούσε να επιτευχθεί στη θέρμανση. Είναι ενδεικτικό πως η θέρμανση αποτελεί τη βασική πηγή κατανάλωσης ενέργειας στις κατοικίες, που μπορεί να φτάσει το 60% με 80%. Κάπως έτσι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το 2019 στη Θεσσαλονίκη την DOMX.

Η έξυπνη λύση θέρμανσης της εταιρείας βρίσκει εφαρμογή σε εταιρείες εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων θέρμανσης, σε κατασκευαστές συστημάτων θέρμανσης, αλλά και σε παρόχους ενέργειας. Μάλιστα, στους παρόχους ενέργειας προσφέρεται και η υπηρεσία εκτίμησης και πρόβλεψης φορτίου, ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαφοροποίησή τους από τον ανταγωνισμό. Μέσω όλων αυτών οι συσκευές της εταιρείας είναι σήμερα εγκαταστημένες σε σπίτια και εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Αθήνα. Παράλληλα, η DOMX έχει σε εξέλιξη δοκιμές και σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού και δη της Ολλανδίας, αν και θέλει πρώτα να εδραιωθεί στην εσωτερική αγορά, προτού επιδοθεί σε εκτός συνόρων εξορμήσεις.

Οι δημιουργοί της DOMX προσανατολίζονται κυρίως σε παλαιού τύπου συστήματα θέρμανσης, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλο κενό, που εκτιμάται ότι θα αργήσει να αναπληρωθεί μέσω της ανανέωσής τους. Έτσι, δίνουν τη δυνατότητα άμεσων και γρήγορων παρεμβάσεων με μικρό κόστος. Μάλιστα, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, επιτυγχάνεται και μείωση των εκπομπών ρύπων σε αντίστοιχα επίπεδα. Η DOMX έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα του Horizon 2020, το Decide, το Nudge, το Bigg και το Bright, ενώ απασχολεί σήμερα 7 άτομα, από μηχανικούς ανάπτυξης λογισμικού και υλικού μέχρι μηχανικούς ανάλυσης δεδομένων και research engineers.

Τα νέα προϊόντα

Αυτή την περίοδο μάλιστα ολοκληρώνει το δεύτερό της προϊόν, έναν αισθητήρα που μετρά την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων, ιδιαίτερα χρήσιμο εν μέσω πανδημίας, ο οποίος βρίσκεται σε φάση δοκιμών σε συνεργαζόμενο εργαστήριο της Πορτογαλίας. Παράλληλα, η ομάδα ερευνά τις ανάγκες και αναπτύσσει νέες λύσεις για τη μέτρηση και τη διαχείριση οικιακών συσκευών ηλεκτρικής ενέργειας (αντλίες θερμότητας κτλ).

«Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να περιορίσουμε τη χαμένη ενέργεια και να παρέχουμε στο σπίτι όση ακριβώς χρειάζεται» λέει στη Voria ο Στράτος Κερανίδης.