Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
x

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η κίνηση αυτή δείχνει έμπρακτα την διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες ενός πανεπιστημίου με μεγάλη ακαδημαϊκή βαρύτητα τόνισε ο Β. Αποστόλου.

Την απόφασή του για τη δωρεάν παραχώρηση για 25 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης, των δύο κτιρίων και του αγροκτήματος στο οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο το πανεπιστήμιο με μίσθωση από το 2008 ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια της ετήσιας δημόσιας παρουσίασης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Σε ανταπόδοση το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα παρέχει κάθε έτος δεκαπέντε συνολικά υποτροφίες για  δωρεάν παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Εποπτευόμενων φορέων του αλλά και σε εργαζόμενους στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «Η κίνηση που κάναμε ως υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραχωρήσουμε για 25 χρόνια τη χρήση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο τριών τμημάτων από το αγρόκτημα Θέρμης και τα δυο κτίρια δείχνει έμπρακτα την διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες ενός πανεπιστημίου μικρής κλίμακας, το οποίο όμως, μέσα σε ένα μικρό διάστημα έχει αποκτήσει μεγάλη ακαδημαϊκή βαρύτητα, διεθνή αναγνώριση και διεθνές κύρος. Το αντίδωρο που ζητήσαμε και μας εξασφαλίστηκε, είναι να δίνονται κάθε χρόνο δεκαπέντε υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι στη συνέχεια θα  θέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει στην αγροτική παραγωγή για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι να εξειδικεύσουμε όσο μπορούμε τα στελέχη  στον αγροδιατροφικό  πεδίο, γιατί το μέλλον της χώρας μας, το αναγνωρίζουν όλοι πλέον, περνάει μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στο διαφοροποιημένο προϊόν και στην ποιότητα».

Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη και της Αναπληρώτριας Υπουργού καθηγήτριας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ο κ. Φίλης τόνισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του: «Η παραχώρηση του ακίνητου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σηματοδοτεί την έμπρακτη υποστήριξη της Κυβέρνησης στη συνέχιση της λειτουργίας και της περαιτέρω ανάπτυξης του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Η 25ετής διάρκεια παραχώρησης καταδεικνύει την πεποίθηση μας ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει σε βάθος χρόνου.»

Η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «Η κίνηση της παραχώρησης αποτελεί μια διευκόλυνση από την μεριά του κράτους προς έναν πανεπιστημιακό φορέα, αλλά ακριβώς για την ιδιαιτερότητα του φορέα αυτού… ...Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως έχει μέγιστη σημασία το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου να βρει συνέχεια και να επεκταθεί με την ίδρυση παραρτημάτων του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια. Ανοίγοντας την γνώση, αυξάνουμε την εμπειρία μας και φέρνουμε το μέλλον μας πιο κοντά.»

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, DSc, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου για την παραχώρηση αυτή αλλά και για ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση στελεχών του Υπουργείου και των εργαζομένων  στους Συνεταιρισμούς με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά και τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη που έδειξε αμέριστο, ένθερμο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων αλλά και για υπόλοιπα θέματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπως  και την Αναπληρώτρια Υπουργό και καθηγήτρια κ. Σία Αναγνωστοπούλου που συνείσφερε και αυτή αξιόλογα.

«’Αξιο Αναγνώρισης» από εξωτερικούς αξιολογητές

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της εξωτερικής αξιολόγησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου που διενεργήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού το Δεκέμβριο 2015. Η αξιολόγηση αφορούσε σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας: στη διεξαγόμενη έρευνα, στην παρεχόμενη εκπαίδευση και στην εν γένει οργάνωση και διοίκηση.  Πρόκειται για την τέταρτη εξωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και την πρώτη σε επίπεδο ιδρύματος στο πλαίσιο της λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Σε αυτή, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το νεότερο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, κρίθηκε συνολικά με την ανώτατη βαθμίδα ως «Άξιο Αναγνώρισης», ενώ στις επιμέρους κατηγορίες κατά τα 2/3 στην ανώτατη και κατά το 1/3 στην αμέσως επόμενη της θετικής αξιολόγησης χωρίς καμία αρνητική. Ανάμεσα στα σχόλια της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης αξίζει να σημειωθούν:

- «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μοναδική δομή οργάνωσης που στοχεύει σε ένα νέο μοντέλο μεταπτυχιακών σπουδών βασισμένο σε πρωτοποριακή διδασκαλία και έρευνα υψηλής ποιότητας.»

- «Η γνώμη της Εξωτερικής Επιτροπής Αξιολόγησης είναι ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο ξεχωρίζει μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων σε εκπαιδευτικά και διοικητικά/οργανωτικά θέματα.»

- «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ζωντανό και εξωστρεφές ίδρυμα που προωθεί τη διεθνή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα.»

- «Η Εξωτερική Επιτροπή σημείωσε σχόλια από πολλούς φοιτητές που αφορούσαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Σε συνδυασμό με την διδασκαλία αποκλειστικά στα Αγγλικά, οι φοιτητές πιστεύουν ότι κατέχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όταν επιδιώκουν περαιτέρω σπουδές στο εξωτερικό.»

- Το Διεθνές Πανεπιστήμιο  έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα «μοντέλο» για την έρευνα και τη διδασκαλία μοναδικό στην Ελλάδα.»

«Πραγματικά, ο έπαινος της εξωτερικής επιτροπής αξιολόγησης μας δίνει αισιοδοξία και νέες δυνάμεις για τη συνέχεια,» τόνισε ο κ. Γραμμένος «οι παρατηρήσεις τους όμως για την μελλοντική πορεία και για τους κινδύνους που υπάρχουν μπροστά μας είναι πιο χρήσιμες. Με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων λύνουμε ένα από τα βασικότερα ζητήματα που μας είχαν θέσει σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις και κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά.» Η πλήρης Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος www.ihu.edu.gr.

Δημόσιος Απολογισμός Χρηματοδότησης ΕΣΠΑ/ΕΠΔΒΜ 2009-2015

Στη συνέχεια ο κ. Γραμμένος παρουσίασε  τον απολογισμό του φυσικού αντικειμένου και ανάλυση τη χρηματοδότηση της Πράξης Ανάπτυξη και Λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου για την περίοδο 2009 - 2015 μέσω του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013) και συγκεκριμένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΠΕΔΒΜ). Η ουσιαστική αξιοποίηση και η αποτελεσματική απορρόφηση της τελικής χρηματοδότησης (19 εκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια)  επέτρεψε τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βασικών υποδομών του πανεπιστημίου που η ποιότητα τους αντανακλάται σε όλες άκρως θετικές αξιολογήσεις που έγιναν από εξωτερικούς αξιολογητές  για την υψηλή ποιότητα έρευνας και διδασκαλίας των Ελλήνων και Αλλοδαπών διδασκόντων, την υψηλή ποιότητα, την πρωτοτυπία και το διεθνή προσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών αλλά και την οργανωτική επάρκεια και την εφαρμογή διεθνών προτύπων στην αξιολόγηση της έρευνας, της διδασκαλίας και της εν γένει λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Η Απολογιστική Έκθεση της Πράξης Ανάπτυξη και Λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος www.ihu.edu.gr.

Στρατηγικός Σχεδιασμός - Νέες Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες

Ο κ. Γραμμένος παρουσίασε το πλάνο βιωσιμότητας του πανεπιστημίου με βάση τα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, τόσο στο κομμάτι της κρατικής επιχορήγησης όσο και στα έσοδα που προέρχονται από τα δίδακτρα των φοιτητών. Από το τρέχον ακαδ. έτος η χρηματοδότηση από τα δίδακτρα υπερβαίνει το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους και ο στόχος της δημιουργίας του πρώτου σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενου δημόσιου πανεπιστημίου είναι πλέον ορατός μεσοπρόθεσμα υπό προϋποθέσεις.
 
Υποστήριξη Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης – ΠΜΣ Αρχαία Μακεδονία – Αρχαιολογική Ανασκαφή του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Στη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, αναφέρθηκε και ο Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα  δήλωσε ότι: «Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που προσφέρουμε τη στήριξή μας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα χαρακτηρίζεται πρωτίστως από τη λέξη «καινοτομία» -στοιχείο που συνάδει και ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη φιλοσοφία και του ιδρυτή μας Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος αποτέλεσε συνώνυμο των πρωτοποριακών και καινοτόμων ιδεών. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το πρώτο αγγλόφωνο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας μας, ενθαρρύνει τις διεθνείς συνεργασίες σε ένα περιβάλλον γνώσης χωρίς σύνορα. Μέσα από άρτια δομημένα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, τη σύνδεσή του με άλλα Πανεπιστήμια και βεβαίως μέσα από την επιλογή αξιόλογου διδακτικού προσωπικού προετοιμάζει μια νέα γενιά επιστημόνων σε καίριους τομείς όπως είναι η Οικονομία, η Τεχνολογία, οι Ανθρωπιστικές επιστήμες. Αποτελεί μια σπουδαία επένδυση στην Παιδεία, της οποίας αρωγός δεν θα μπορούσε παρά να είναι το Ίδρυμα Ωνάση. Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο στήριξης από το Ίδρυμα Ωνάση, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προσφέρει στους φοιτητές του ένα πρόγραμμα μοναδικό ως προς τη θεματική του παγκοσμίως: το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κλασική Αρχαιολογία και την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας (MA in the Classical Archaeology and the Ancient History of Macedonia). Με φρέσκια ματιά και με κεντρικό άξονα την αξιοκρατία το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας απαντά δυναμικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις της νέας εποχής και εμείς, ως Ίδρυμα Ωνάση, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια αγαστή και δημιουργική σχέση συνεργασίας μαζί του, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο Παιδείας για την κοινωνία μας».

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλασσική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας καθώς και την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας από Διεθνείς Επιστήμονες που θα έρχονται από 1 έως 6 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος Onassis Scholars. Τον Ιούνιο του 2016 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση ξεκίνησε και αρχαιολογική ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο, Θεσσαλονίκης.

Νέο Μεταπτυχιακό στην Αγροτική Παραγωγή με εξαγωγικό προσανατολισμό

Επίσης ανακοινώθηκε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο προχωρά στη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς για το περιεχόμενο ενός νέου Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού για Αγροτική Παραγωγή με εξαγωγικό προσανατολισμό και έμφαση στις καινοτομικές και βιολογικές καλλιέργειες. Ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που ηγείται επιστημονικά ο κ. Αντιπρόεδρος Ομότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Στάμου και προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2017.

 «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε πείσμα των καιρών προχωρά μπροστά» σημείωσε ο κ. Γραμμένος, «προχωρά μπροστά ακαδημαϊκά και οργανωτικά ισχυρό με την πολύτιμη αρωγή της Πολιτείας αναπτύσσοντας ισχυρές συμμαχίες με την ευρύτερη κοινωνία αλλά και συνέργειες με διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και οργανισμούς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ