Skip to main content

Δωρεάν μαθήματα για την Ελλάδα από την... Ινδία

Οι Ινδοί αγοράζουν 114 μαχητικά αεροσκάφη Rafale - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική παραγγελία των τελευταίων ετών.

Η επιβεβαίωση όσων σας έγραφε σε άλλα ρεπορτάζ η Voria.gr σε ανύποπτο χρόνο, σχετικά με τη γνωστή ελληνο-γαλλική συμφωνία και το πλούσιο παρασκήνιο της, ήρθε σε λιγότερο από έναν μήνα. Αυτή τη φορά από την... Ινδία, όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας».

Ο λόγος αφορά στην πληροφορία - που σας είχαμε γράψει - για την επίσκεψη κορυφαίου στελέχους της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας στο Νέο Δελχί, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία – κόλαφο των AUKUS. Αυτής, που ακύρωσε το συμβόλαιο των 50 δις ευρώ για το Παρίσι. Σας γράφαμε λοιπόν τότε ότι το εν λόγω στέλεχος πήγε στην Ινδία για να κλείσει μια παραγγελία – μαμούθ και μετά (με ένα διάλειμμα μερικών ωρών) πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στη χώρα μας. Υπήρχε σύνδεση ανάμεσα σε εκείνα τα ταξίδια; Ναι, υπήρχε.

Για να ξέρετε λοιπόν – κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο – η ανακοίνωση της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας έγινε μερικές ώρες μετά από εκείνο το σαββατοκυριακάτικο ταξίδι. Αφορούσε, όπως θα θυμάστε, στις τρεις φρεγάτες Belh@rra. Και τώρα το παζλ έρχεται και συμπληρώνεται. Με την ανακοίνωση της ινδο-γαλλικής συμφωνίας, που έγινε με μερικές εβδομάδες καθυστέρηση. Ίσως επειδή ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Οι Ινδοί λοιπόν, ως γνωστόν, αγοράζουν 114 μαχητικά αεροσκάφη Rafale! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική παραγγελία των τελευταίων ετών κι όλα δείχνουν ότι ήταν μόνο η αρχή.

Και, πλέον, το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από προφανές: Το Παρίσι «σκύλιασε» κατά την καθομιλουμένη, όταν ανακοινώθηκε το σχήμα AUKUS και θέλει να αναπληρώσει το κενό των 50 δις με κάθε τρόπο και μέσο. Και πάνω απ' όλα με την ευγενική ανοχή της Ουάσιγκτον, που αντιλαμβάνεται ότι οι Γάλλοι – οι οποίοι στο παρελθόν, μέσω του Μακρόν, είχαν χαρακτηρίσει «ετοιμοθάνατο» το ΝΑΤΟ – δεν το έχουν σε τίποτα να ανακοινώσουν ακόμα και την αποχώρησή τους απ΄ τη Συμμαχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, το χτύπημα θα ήταν κάτι παραπάνω από δυνατό. Σχεδόν καταλυτικό. Και στο Παρίσι ακόμα σκέπτονται το ενδεχόμενο της αποχώρησης. Κι όσο θα το σκέπτονται, τόσο θα παίρνουν και νέα συμβόλαια.

Για να αποδειχθεί, για μια ακόμα φορά, ότι «και ο Άγιος φοβέρα θέλει». Αλλιώς, αν υιοθετείς την λογική του yes men σε κάθε στραβή, προσδοκώντας σε κάτι καλύτερο στο μέλλον, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μην σε υπολογίζει κανείς στο τέλος. Έστω κι έτσι, λοιπόν, η Γαλλία διδάσκει. Και η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από αυτή την εμπειρία.