Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν ξεναγήσεις σε τουριστικά γκρουπ προσφέρει το ΕΕΘ

«Ο τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να νιώσει και να γνωρίσει καλύτερα την πόλη» - Το 20% των περσινών αεροπορικών αφίξεων φέτος στη Χαλκιδική

Δωρεάν ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη σε τουριστικά γκρουπ που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την πόλη θα προσφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Τα χρήματα θα δίνονται στην Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, ώστε έπειτα τα εκάστοτε γραφεία να πληρώνουν τους ξεναγούς για τις εκδρομές που θα πραγματοποιούνται. 

«Το πρόγραμμα που θα φτιάξουμε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του τουρισμού», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας σήμερα το βράδυ. Ο κ. Ζορπίδης ανέφερε πως με την κίνηση αυτή ο τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να νιώσει και να γνωρίσει καλύτερα τη Θεσσαλονίκη ενώ συμπλήρωσε πως το Επιμελητήριο είχε προχωρήσει ξανά στο παρελθόν στην ίδια πρωτοβουλία και είχε στεφθεί με επιτυχία.

Από πλευράς της, η Αναστασία Γαϊτάνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να τονώσει την αγορά της πόλης αλλά και τον ίδιο τον κλάδο των ξεναγών, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά. Όπως εξήγησε η ίδια, η δωρεάν ξενάγηση κάνει πιο οικονομικά και άρα πιο θελκτικά τα πακέτα εκδρομών στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως τις ημερήσιες επισκέψεις που διοργανώνονται για τουρίστες που διαμένουν στη Χαλκιδική και την Πιερία και οι οποίοι θέλουν να αφιερώσουν μια ημέρα στην πόλη. Στις ξεναγήσεις αυτές, σημείωσε, υπάρχει πάντα ελεύθερος χρόνος ώστε οι τουρίστες να κάνουν ψώνια και να κάτσουν σε εστιατόρια και καφέ να φάνε και να πιουν.

Το 20% των περσινών αεροπορικών αφίξεων φέτος στη Χαλκιδική

Η κ. Γαϊτάνου τόνισε πως η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι πολύ σημαντική καθώς οι ξεναγήσεις είναι σχεδόν μηδενικές ενώ ο κλάδος δεν είχε ουσιαστικά αντικείμενο εργασίας από την καραντίνα μέχρι και το άνοιγμα των συνόρων.

Την κίνηση του ΕΕΘ χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως «χωρίς ξεναγούς, δεν υπάρχει τουρισμός».

Ο κ. Θεολόγης ανέφερε πως ο κλάδος βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας της κάθετης πτώσης εισερχόμενου τουρισμού και αντίστοιχα των εσόδων από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξανδρος Ευσταθίου, managing director του τουριστικού γραφείου Dolphins σημείωσε πως θα είναι επιτυχία αν στη Χαλκιδική οι αφίξεις τουριστών αεροπορικά φτάσουν το 20% του περσινού αριθμού. Προσπάθώντας να εκθέσει το μέγεθος του προβλήματος, τόνισε πως η εταιρεία G2 είχε φέρει πέρσι 60.000 αεροπορικές αφίξεις ενώ φέτος δεν θα φέρει ούτε μία ενώ η επίσης δυνατή TUI που πέρσι οργάνωσε έξι πτήσεις την εβδομάδα, φέτος έχει μόνο δύο πτήσεις εβδομαδιαίως. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα κινηθούν σε υψηλότερα ποσοστά φτάνοντας πανελλαδικά το 40% των περσινών αφιίξεων.

Η πτώση του τουρισμού θα επηρεάσει συνολικά τους επαγγελματίες, σημείωσε με τη σειρά του ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος τόνισε πως η πτώση στους επαγγελματίες εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού έφτασε το 80%.

«Πιστεύω ότι ο τουρισμός δεν πάει καλά. Είναι ένας χαμένος χρόνος», τόνισε, εκτιμώντας πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση τον Οκτώβριο με Νοέμβριο η ανεργία θα αυξηθεί φτάνοντας το 30%. Από πλευράς της η κ. Γαϊτάνου επισήμανε πως οι ξεναγοί χρειάζονται στήριξη, διευκρινίζοντας πως ο Σύνδεσμος ζητάει οι ξεναγοί να λάβουν ένα έκτακτο επίδομα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο κατά τους οποίους δεν δούλεψαν και έπειτα ένα επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες για τους συναδέλφους της που δεν θα έχουν έσοδα από τουριστικές εκδρομές.