Skip to main content

Δώρο Πάσχα: Αδιανόητη απόφαση για ΑΠΔ-Ταλαιπωρούνται οι επιχειρήσεις

Ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας που αναγκάζονται να ανέβουν λογιστήρια και επιχειρήσεις για να είναι τυπικά εντάξει με την καταβολή του Δώρου Πάσχα.

Χωρίς αμφιβολία ο κορωνοϊός δημιούργησε πολλά προβλήματα που φαίνονται και ακόμη περισσότερα που δεν φαίνονται. Η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για να κρατήσει όρθια την εθνική οικονομία, ενώ μέσα στην πανδημία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής προώθησε με ρυθμούς fast track την ψηφιοποίηση σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι καλύτερη.

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη της δημόσιας διοίκησης που αρνούνται να αντιληφθούν τα ζητούμενα της εποχής μας, καταφέρνοντας να προκαλούν μόνο προβλήματα και γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΦΚΑ, που από τη μία διαφημίζει την ηλεκτρονική απονομή συντάξεων σε χρόνο μηδέν, μέσω του e-ΕΦΚΑ και από την άλλη επιμένει σε παλιομοδίτικες πρακτικές της ταλαιπωρίας χωρίς λόγο και αιτία. Παρακολουθείστε τον «Γολγοθά» της ταλαιπωρίας που αναγκάζονται να ανέβουν οι λογιστές και τελικά οι ίδιες επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι τυπικά εντάξει με την καταβολή του Δώρου Πάσχα, που φέτος πήρε αναβολή λόγω lockdown μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι φέτος σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δύο Δώρα Πάσχα. Αφενός το Πραγματικό Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους για το διάστημα που οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και κάποιες μέρες του Μαρτίου). Αφετέρου το Δώρο Πάσχα Αναστολής που αφορά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή και θα καταβληθεί μεν από τον εργοδότη στους εργαζόμενους, αλλά το κόστος θα επιστραφεί στις εταιρείες από το κράτος. Όπως κάθε χρόνο, μέχρι τις 30/06/2020 έπρεπε να υποβληθούν οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων με τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τους μήνες Μάιο και Δώρο Πάσχα.

Μέχρι χθες Τετάρτη 24 Ιουνίου ο ΕΦΚΑ δεν έχει βγάλει καμία οδηγία για το πως θα υποβληθεί η ΑΠΔ που αφορά το Δώρο Πάσχα Αναστολής, παρά μόνο έχει ενημερώσει ότι θα υποβληθεί σε διακριτή ΑΠΔ, με διαφορετικούς τύπους αποδοχών. Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, μια και είμαστε προς το τέλος του μήνα, έχουν ήδη υποβληθεί οι ΑΠΔ που αφορούν τις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές του Μαϊου και του  Πραγματικού Δώρου Πάσχα, με τους τύπους αποδοχών που ήταν ήδη γνωστοί. Αργά χθες το βράδυ ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις οδηγίες για το τρόπο υποβολής της ΑΠΔ που αφορά και το Δώρο Πάσχα Αναστολής.

Σύμφωνα με αυτές το Δώρο Πάσχα Αναστολής πρέπει να υπολογιστεί στον μήνα Μάιο με τύπο αποδοχών 19 και να υποβληθεί με συμπληρωματική ΑΠΔ για τον μήνα Μάιο μέχρι τις 10 Ιουλίου. Στην συμπληρωματική αυτήν ΑΠΔ εκτός από το  Δώρο Πάσχα Αναστολής θα πρέπει να συμπεριληφθεί τελικά και το Πραγματικό Δώρο Πάσχα. Σε περίπτωση που αυτό έχει υποβληθεί με την κανονική ΑΠΔ θα πρέπει να υποβληθεί ξανά με την συμπληρωματική ΑΠΔ και έπειτα να αφαιρεθεί από την κανονική με χειρόγραφες αιτήσεις στον ΕΦΚΑ. Και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε! Το σίγουρο είναι –όπως επισημαίνουν έμπειροι λογιστές και φοροτεχνικοί- ότι όποιοι καθορίζουν τις διαδικασίες θα πρέπει να απαντήσουν –έστω να προσπαθήσουν να απαντήσυν- στις εξής ερωτήσεις:

Πρώτον, ποιος ο λόγος ενώ δεν αλλάζει κάτι στον τύπο αποδοχών του Πραγματικού Δώρου Πάσχα αυτό να πρέπει να σταλεί οπωσδήποτε με συμπληρωματική ΑΠΔ και όχι με κανονική, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη γίνει.

Δεύτερον, γιατί μια εταιρεία που έχει ήδη υποβάλλει την κανονική ΑΠΔ να υποχρεωθεί να υποβάλλει και πάλι το Πραγματικό Δώρο Πάσχα με την συμπληρωματική ΑΠΔ και χειρόγραφα Δελτία Μεταβολής για να γίνουν οι αφαιρετικές εγγραφές από την ήδη υποβληθείσα κανονική ΑΠΔ;

Τρίτον, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί από τον ΕΦΚΑ να καταχωρίσει αυτά τα χειρόγραφα Δελτία χιλιάδων επιχειρήσεων;

Και πάμε στο ρεζουμέ της υπόθεσης…

Έστω ότι μια εταιρία πρέπει να πληρώσει εισφορές 5.000 ευρώ για το Πραγματικό Δώρο Πάσχα. Εάν αυτό έχει υποβληθεί και με την κανονική και με την συμπληρωματική ΑΠΔ, μέχρι να γίνουν οι αφαιρετικές εγγραφές ακόμα και να πληρώσει η εταιρία τα 5.000 ευρώ θα φαίνεται ότι χρωστάει άλλες 5.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση:

1. Μέχρι να ετοιμαστούν και να καταχωρηθούν οι αφαιρετικές εγγραφές πώς θα πάρει ασφαλιστική ενημερότητα μια επιχείρηση που θα φαίνεται ότι χρωστάει –για παράδειγμα- 5.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, λόγω διπλής υποβολής των ασφαλιστικών εισφορών Πραγματικού Δώρου Πάσχα;
2. Τι θα γίνει με τις προσαυξήσεις που θα προκύψουν από την μη καταβολή των εισφορών αυτών;
3. Τί θα γίνει με τις ρυθμίσεις που μπορεί να χαθούν λόγω μη καταβολής των 5.000 ευρώ που θα θεωρούνται τρέχουσες ληξιπρόθεσμες εισφορές; Διότι –ας μη ξεχνάμε- ότι πίσω από την γραφειοκρατία ένα από τα πολλά κακά που κρύβονται είναι και η ευθυνοφοβία.

Όλα αυτά πιθανότατα είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου εργασίας, όσο και του υπουργείου Οικονομικών. Διότι αν δεν είναι υπάρχει πρόβλημα. Εάν πάλι είναι, τα εγκρίνουν και δεν κάνουν τίποτα, είναι και πάλι πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση το… πρόβλημα θα πληρώσουν –διότι είναι από τα προβλήματα που δεν λύνονται- οι ίδιες οι επιχειρήσεις, τις οποίες κατά τα άλλα η κυβέρνηση, το κράτος δηλώνουν ότι στηρίζουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.