Skip to main content

Δούκας σε ΒΕΘ: Αναγκαία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάφλεξη στην Ελλάδα αν απελευθερωθούν οι δυνάμεις του Έλληνα, είπε ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε ένα χρόνο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Πέτρος Δούκας μιλώντας στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την έλευση του νέου έτους. Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει οι νυν μέτοχοι να στηρίξουν ακόμη μια φορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διότι η οικονομία και κοινωνία χρειάζονται δυνατά πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά την ομιλία του ο κ. Δούκας παρουσιάστηκε βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάφλεξη στην Ελλάδα αν απελευθερωθούν οι δυνάμεις του Έλληνα. Κατά τον ίδιο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις και για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της Πάτρας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. «Για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει πρώτα από όλα να επιστρατευτούν τα πιο άξια στελέχη. Στη συνέχεια να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο κ. Δούκας. Ο ίδιος ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με ένα μικρό πρόστιμο της τάξεως του 4%.

Παράλληλα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του brain drain.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πάντως, και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δούκας δεν απέκλεισε την επιστροφή του στην πολιτική αν και όπως είπε δεν πραγματοποιεί συζητήσεις στην παρούσα φάση. «Έχω κάνει συζητήσεις στο παρελθόν. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον. Θα δούμε», είπε συγκεκριμένα.

Όπως υπογράμμισε στο δείπνο ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εάν δεν γίνουν επενδύσεις για να αυξηθεί η καινοτομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. «Χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζεται νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση. Απαιτείται ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους. Το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καπνοπώλης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο τίμησε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα δύο επιχειρήσεις-μέλη του, την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems, που ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.