Skip to main content

Μία ευρεία κοινωνική και προοδευτική πλειοψηφία για τη Θεσσαλονίκη

Άρθρο στη Voria.gr του Χρήστου Δουΐτση, Συντονιστή της Νομαρχικής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Γράφει ο Χρήστος Δουΐτσης*

Το 2020 θα καταγραφεί ως η χρονιά της πανδημίας με τις αρνητικές επιπτώσεις της όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο, αλλά σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στη χώρα μας οι επιπτώσεις αυτές γίνανε ακόμη πιο οδυνηρές για την κοινωνία από τον τρόπο που επέλεξε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την πανδημία. Εμφορούμενη από ιδεοληπτικές, ακραία νεοφιλελεύθερες εμμονές δεν προστάτεψε τους ευάλωτους, δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν απέτρεψε τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας πολιτών, δεν διασφάλισε τις θέσεις εργασίας, αντίθετα, ενίσχυσε τις ανισότητες και την αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων.

Κάπως έτσι, στην τελευταία έκθεση του πρακτορείου Bloomberg, η Ελλάδα βρέθηκε να είναι 4η από το τέλος μεταξύ 53 χωρών και τελευταία στην Ευρώπη στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης στην πανδημία. Η υποχώρηση κατά 19 θέσεις στην κατάταξη σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι στο δεύτερο κύμα η κυβερνητική αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα πεδία (Δημόσια Υγεία, Οικονομία, Εργασία, Κοινωνική συνοχή, Κράτος Δικαίου) ήταν πλήρης και αδιαμφισβήτητη.

Για τη Θεσσαλονίκη, το 2020 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά σε όλη της την μεταπολιτευτική περίοδο. Βέβαια η αρνητική της πορεία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2019. Το αποτέλεσμα των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών συνέβαλε ώστε να υπάρξει παλινόρθωση μηχανισμών και νοοτροπιών που είχαν καταδικάσει για πολλά χρόνια την πόλη σε στασιμότητα και την είχαν εγκλωβίσει σε αρνητικά στερεότυπα και συμπλεγματισμούς. Στο διάστημα αυτό είχαμε απαξίωση σημαντικών δομών (πχ. Γραφείο Πρωθυπουργού) και υπολειτουργία συλλογικών οργάνων (Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακό Συμβούλιο, διαδικασίες διαβούλευσης και αποφάσεων για κρίσιμα θέματα). Πολλές παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί και ωριμάσει τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν στάσιμες (ελεύθεροι χώροι, παραχωρήσεις στρατοπέδων, «Παλατάκι» κ.λπ.). Υπήρξαν καταστροφικές επιλογές και καθυστερήσεις έργων (Μετρό, ΟΑΣΘ κ.ά.).

Όμως, η πανδημία ήρθε να επισφραγίσει με τον χειρότερο τρόπο την υποβάθμιση και απαξίωση της πόλης από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημικής κρίσης ήρθε να δώσει στην πόλη τη χαριστική βολή. Τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου (COVID-19), εγκαταλείφθηκαν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγεία, η οικονομική δραστηριότητα δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, ο κόσμος της εργασίας αντιμετωπίζει την ανεργία, την μείωση μισθών και την εργασιακή ανασφάλεια.

Από την άλλη, τα απανωτά και παρατεταμένα λοκ ντάουν έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα σε εμπόριο, τουρισμό, εστίαση και γενικά σε όλη την οικονομική δραστηριότητα. Βοά η ανάγκη, για την ύπαρξη ενός ειδικού, συνεκτικού σχεδίου στήριξης και ανόρθωσης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Όμως από την Κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε καν νύξη για κάτι τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο μήνα, επισκέφτηκε την πόλη δύο φορές και όσοι περίμεναν να εξαγγείλει κάποια ειδικά μέτρα περιμένουν ακόμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης ήδη από την αρχή της πανδημίας συναντήθηκε και ήρθε σε επαφή με όλους τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών, επαγγελματικών φορέων και εργαζομένων, πραγματοποίησε πλήθος συσκέψεων και ενημερωτικών επαφών, εκδηλώσεων, ανοιχτών συνελεύσεων στις οποίες πήραν μέρος οι Βουλευτές μας, κεντρικά και τοπικά πολιτικά στελέχη όπου τίθονταν η πρότασή μας «Μένουμε Όρθιοι» απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τους φορείς της πόλης (Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος).

Από την άλλη μεριά, το τοπικό γαλάζιο πολιτικό προσωπικό, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και κομματικά στελέχη, είναι εντελώς εξαφανισμένο και αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών όσων τους εμπιστεύθηκαν.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, όσο ποτέ να συγκροτηθεί στην πόλη μια ευρεία κοινωνική, προοδευτική πλειοψηφία, με στόχο να διεκδικήσει για την πόλη τον ρόλο που της αντιστοιχεί σε όλα τα επίπεδα. Το 2021, παράλληλα με την συνέχιση των κοινωνικών μας παρεμβάσεων, θα ξεκινήσει με την Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, διαδικασία η οποία θέλουμε να συμβάλλει καθοριστικά και σε όλα τα παραπάνω, να δημιουργήσει τους όρους και να αξιοποιήσει όλους τους πόρους για να είναι καθοριστική η συμβολή μας ώστε η πόλη να βρει τη χαμένη της αισιοδοξία και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιόδου


*Ο Χρήστος Δουΐτσης είναι Συντονιστής της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία