Skip to main content

Δράμα: Παραγωγικές μονάδες, μνημεία και πολιτιστικούς χώρους επισκέφθηκε η ΠτΔ

Η κ. Σακελλαροπούλου βρίσκεται στην ακριτική Δράμα για να τιμήσει με την παρουσία της του εορτασμούς για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου βρίσκεται στην ακριτική Δράμα για να τιμήσει με την παρουσία της του εορτασμούς για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης Σταύρος Κεχαγιόγλου υποδέχθηκε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν από ένα μήνα.

«Πρωταρχικό μέλημα και στόχος του Κέντρου» όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου προς την κ. Σακελλαροπούλου «είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος μέσα από την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων». Κατανοητά κείμενα για κάθε ηλικία, εντυπωσιακές φωτογραφίες και εικόνες, εκθέματα, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μια όμορφη γωνιά για τα παιδιά οργανώνουν έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο που οδηγούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί σε κάθε πλαγιά και βουνοκορφή της οροσειράς.

Στο τέλος της ξενάγησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθισε στην παιδική γωνιά του Κέντρου και παρακολούθησε το ενημερωτικό βίντεο για τα παιδιά με πρωταγωνιστή του Ρόπι τον αρκουδάκο.

Επίσκεψη σε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες

Λίγο νωρίτερα η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας την καινοτόμα εταιρεία Raycap. Μια ελληνική επιχείρηση που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την ηλεκτρική προστασία τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών δικτύων και άλλων υποδομών. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα προσωπικό και διαθέτει ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που αποτελείται από νέους ανθρώπους. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Raycap Κώστας Αποστολίδης που την ξενάγησε στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας.

Επόμενος σταθμός των επισκέψεων της κ. Σακελλαροπούλου σε μνημεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος ήταν το Συντριβάν τζαμί στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο με περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο στην πρόσοψη που καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη.

Το Σαντιρβάν τζαμί ανακαινίστηκε το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά, λειτούργησε ως τζαμί μέχρι τη δεκαετία του '20 και από το 1927-'28 έως και το 1981 στέγασε την ιστορική τοπική εφημερίδα «Θάρρος». Ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1983, ωστόσο η έλλειψη συντήρησής του είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη του. Το 2012, η εταιρεία Raycap ανέλαβε το κόστος της συνολικής αποκατάστασης και συντήρησης αυτού του εντυπωσιακού κτίσματος.

Η μακρά παράδοση παραγωγής κρασιού στο Παγγαίο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργά το απόγευμα περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της Δράμας, ήπιε καφέ στους πεζόδρομους της πόλης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Δραμινούς που τη χαιρετούσαν εγκάρδια.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης της στην ακριτική Δράμα ήταν το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι, που δημιούργησαν δύο πετυχημένοι επιχειρηματίες της περιοχής, ο πολιτικός- μηχανικός Γιάννης Παπαδόπουλος και ο αρχιτέκτονας μηχανικός Γιάννης Καλαϊτζίδης.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Το πολυθρύλητο Παγγαίο, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το «μαγικό συστατικό» στο οποίο οφείλεται η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και στα χωριά του Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες των Βαλκανίων που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων γνωστών ευρωπαϊκών και ελληνικών ποικιλιών, με εξαγωγές κρασιού στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ