Skip to main content

Δράσεις της Alzheimer Hellas για τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Alzheimer

H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και ο Σεπτέμβριος ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000. Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και ο Σεπτέμβριος ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο. Η Alzheimer Ελλάς επιδιώκει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

    • Συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατεία: με συμμετοχή στη θεσμοθετημένη σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, με τίτλο  «Βαλκανική πλατεία». Η Εταιρεία θα έχει το δικό της εκθεσιακό stand με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού από τις 3 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 -22:00.

    • Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019-Εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer: Ο Σύλλογος Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών σας προσκαλεί στο Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσ/νίκη την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 για να παρακολουθήσετε ομιλία της Καθηγήτριας κας Μάγδας Τσολάκη σχετικά με την άνοια και το θεατρικό μονόπρακτο “Αυτός και το παντελόνι του” του Ι. Καμπανέλλη από τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Λαγκαδά σε διδασκαλία Π. Μιχαηλίδη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Χορωδία της Alzheimer Hellas.

    • Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019- Επιμορφωτική ημερίδα για τη νόσο Alzheimer και την άνοια στα Γιαννιτσά (ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Χρήστου Χατζηδημητρίου 103)

Στα πλαίσια της πράξης ΕΣΠΑ 2014-2020 «Βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της πόλης των Γιαννιτσών - Δράσεις για υγιή γήρανση», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, Άξονας: «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της Φτώχειας», θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική ημερίδα για τη Νόσο Alzheimer και την άνοια από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας (κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπών επαγγελματιών υγείας) των ΚΑΠΗ των Γιαννιτσών καθώς και του ευρύτερου κοινού (ηλικιωμένων, περιθαλπόντων ατόμων με άνοια κ.α.) για τη νόσο.

Η επιμορφωτική ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους Καθηγητές του Α.Π.Θ.:

-Η διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. κα Μάγδα Τσολάκη

-Νοητικές διαταραχές μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Θωμάς Τέγος

-Νοητικές και ψυχολογικές διαταραχές στην Σκλήρυνση κατά πλάκας, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. κα Ευφροσύνη Κουτσουράκη

-Νοητικές διαταραχές στην Νόσο Parkinson, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ., κα Μαριάνθη Αρναούτογλου

-Νοητικές διαταραχές στην Επιληψία, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. κα Μάρθα Σπηλιώτη