Skip to main content

ΔΣΘ: Δεν μπορεί να συζητείται το άνοιγμα χιονοδρομικών και όχι των Δικαστηρίων

Κραυγή απόγνωσης από τον πρόεδρο του ΔΣΘ για τη μη κανονική λειτουργία της Δικαιοσύνης- Χάνονται επενδύσεις, ζήτημα επιβίωσης για τους δικηγόρους

Την ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι Υπηρεσίες των Δικαστηρίων με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Στάθης Κουτσοχήνας τόνισε πως είναι επικίνδυνο για την κοινωνία να μην αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, το λιανεμπόριο, οι εκκλησίες και τα κομμωτήρια, να συζητείται ακόμα και το άνοιγμα των χιονοδρομικών και να λείπει από την κουβέντα το άνοιγμα των δικαστηρίων.

"Δεν έχω τίποτα με τα χιονοδρομικά κέντρα, σέβομαι απόλυτα και τις δικές τους ανάγκες, αλλά δεν γίνεται να τοποθετηθεί το... σκι ψηλότερα από τη λειτουργία των Δικαστηρίων",  διευκρίνισε ο κ. Κουτσοχήνας, επισημαίνοντας πως γίνονται μόνο καταπείγουσες δίκες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχει συσσώρευση υποθέσεων αλλά και να χάνονται μερικές.

"Υπάρχει κίνδυνος για το κράτος δικαίου, όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας παραμένει σε αναστολή επί μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει κίνδυνος για τον πλήρη εκτροχιασμό των χρόνων έκδοσης αποφάσεων με τη συσσώρευση όγκου υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα", τόνισε.



Ο πρόεδρος του ΔΣΘ υπογράμμισε παράλληλα πως ο κλάδος αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι η υγειονομική κατάσταση και η διαχείριση της κρίσης είναι πρωτόγνωρη, ωστόσο απηύθυνε έκκληση να δικάζονται όλες οι υποθέσεις, με την τήρηση όλων των μέτρων και όριο τα 15 άτομα και να αποσύρονται μόνο οι πολυπρόσωπες δίκες.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι χάνονται και επενδύσεις στην αγορά. "Ο περιορισμός στη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων, η υποστελέχωσή τους και η θεσμοθέτηση αδειών ειδικού σκοπού του προσωπικού τους, δημιουργούν μία κατάσταση που προκαλεί ασφυξία στις υπηρεσίες και ανασφάλεια στις συναλλαγές. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης πράξεων, τα ραντεβού που κλείνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι κλεισμένα ήδη και για όλον τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους συναλλασσόμενους. Στις καταχωρίσεις πράξεων ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Έτσι, με απλά λόγια, ένας αγοραστής κινδυνεύει μέχρι την καταχώριση της πράξης του να εγγραφεί κάποιο βάρος στο ακίνητο ή αυτό να μεταβιβαστεί και πάλι. Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν συναλλαγές και χάνονται επενδύσεις", είπε.  Συμπλήρωσε ακόμα ότι γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τόσο στα δικαστήρια όσο και στα κτηματολογικά γραφεία, ωστόσο όπως είπε, δεν γίνεται να περιμένουμε μέχρι αυτά να ολοκληρωθούν.

Πέρα από τον κίνδυνο για την ίδια τη Δικαιοσύνη, ο κ. Κουτσοχήνας έθεσε και το θέμα επιβίωσης των δικηγόρων. Όπως είπε, όλες οι υπηρεσίες κοντεύουν να συμπληρώσουν σχεδόν έναν χρόνο αναστολής λειτουργίας, με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα κυρίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

"Οι συνάδελφοί μου έχουν εξαντληθεί και εισπράττω καθημερινά τη δικαιολογημένη αγωνία και αγανάκτησή τους",είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχουν λάβει αντίστοιχη οικονομική στήριξη με άλλους πληττόμενους κλάδους.

"Κάθε κλάδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπήρξαν κάποιες διευκολύνσεις στο πρώτο κύμα αλλά δεν υπήρξε η αντίστοιχη ενίσχυση με άλλους κλάδους. Δεν ζητάμε να ζήσουμε με επιδόματα, θέλουμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας", τόνισε.

Ο κ. Κουτσοχήνας ανέφερε ενδεικτικά τις ενέργειες του Συλλόγου προκειμένου να στηρίξει με δικές του δαπάνες τη λειτουργία του Κτηματολογίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, ο ΔΣΘ απασχολεί ασκούμενους δικηγόρους στο Κτηματολόγιο, στο Υποθηκοφυλακείο και στα γραφεία του ΔΣΘ για την υποβοήθησή τους και για την έκδοση κτηματολογικών φύλλων και διαγραμμάτων και μέχρι τώρα έχει διεκπεραιώσει τις αιτήσεις περίπου 1.500 δικηγόρων μέσα σε ένα μήνα για λήψη φύλλου ή διαγράμματος. Ακόμα όπως είπε παρέχει υλικοτεχνική υποδομή, με αγορά και δημιουργία δικτύου Η/Υ για να γίνονται έρευνες από τα γραφεία του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογίου ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός, ενώ για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείνονται τα ραντεβού για την έρευνα των δικηγόρων στα στοιχεία του Κτηματολογίου και τοποθετήθηκε πλέξι γκλας στα ταμεία.

Κλείνοντας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα και ότι στα Δικαστήρια δεν υπήρξε διασπορά, υποστήριξε πως η πλήρης λειτουργία τους πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.