Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μείωση 12,5% στα δημοτικά τέλη - Ψαλίδι για μετρόπληκτους

Οι νέοι μειωμένοι συντελεστές των τελών για το νέο έτος 2020 αναμένεται να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε μείωση των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού κατά 12,5% προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης για την επόμενη χρονιά.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις εργασίες στους σταθμούς του μετρό η δημοτική αρχή προτείνει μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 80%. Μάλιστα υπήρχαν επαφές το προηγούμενο διάστημα του αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα τέλη στους μετρόπληκτους.

Οι νέοι συντελεστές των τελών για το νέο έτος 2020 αναμένεται να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια θα πάρουν και το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο. Έπειτα οι νέοι συντελεστές πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να τεθούν τελικά σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Για τη μείωση των δημοτικών τελών είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, «η μείωση θα γίνεται κάθε χρόνο ώστε στο τέλος της τετραετίας να υπάρξει συνολική μείωση της τάξης του 50%».

«Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις γίνονται πράξεις. Σκοπεύουμε να δώσουμε για το 2020 στους συμπολίτες μας μια οικονομική ανάσα όπου αυτό είναι δυνατό. Για την πρώτη χρονιά ο συντελεστής μείωσης θα είναι 12,5% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με προοπτική να προβούμε σε νέα μείωση τον επόμενο χρόνο. Όμως, ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις καθυστερήσεις των  έργων στους σταθμούς του μετρό, εισηγούμαστε την εισαγωγή ενός  υπερμειωτικού συντελεστή -80%», υπογραμμίζουν.

Αναλυτικά οι νέοι συντελεστές Τελών Καθαριότητας-Φωτισμού και Δημοτικού Φόρου

Τη μείωση κατά 12,5% των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας  και φωτισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης θα εγκρίνει το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Η Β΄ γεωγραφική ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:
Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων (Βασ.Γεωργίου), Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας και την οδό Βίτσι.
Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.
Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Η Α΄ γεωγραφική ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της γεωγραφικής ζώνης Β’, και επιπλέον σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε είναι μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.   

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΧΩΡΟΙ

Η γεωγραφική ζώνη Α΄ περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών:
Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής.

Στη ζώνη αυτή (Α΄) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους που αναφέρονται παραπάνω (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Η γεωγραφική ζώνη Β΄ περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται στις οδούς εκτός των παραπάνω οδών της γεωγραφικής ζώνης Α', καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Οι τιμές των συντελεστών των δημοτικών τελών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2020 ανά κατηγορία είναι οι εξής:

1) Πρώτος γενικός συντελεστής για τις κατοικίες ( 1,50 € ανά τμ.)
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 1,50 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 1,13 € ανά τμ.

2)Δεύτερος γενικός συντελεστής ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς(φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύλλογοι, σωματεία, νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός ιδιωτικών κλινικών) (0,80 € ανά τμ.)
α)Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 0,80 € ανά τμ.
β)Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 0,63 € ανά τμ.
γ)Τιμή ειδικού συντελεστή για Πανεπιστήμια : 1,02 € ανά τμ.

3)Τρίτος γενικός συντελεστής για ακίνητα για άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας (3,76 € ανά τμ.)

α)Εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, γραφεία, εργοτάξια, ξενοδοχεία, κοινόχρηστα πολυκατοικιών επαγγελματικών χώρων και λοιποί στεγασμένοι χώροι)
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 3,76 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 2,29 € ανά τμ.
β)Εστιατόρια, είδη τροφίμων, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες-φασόν κ.λπ..
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 4,06 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 2,48 € ανά τμ.
γ)Επαγγελματικοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, υποσταθμοί ,
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 2,24 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 1,97 € ανά τμ.
δ) Βοηθητικοί χώροι καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 1,50 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 0,92 € ανά τμ.
ε)Ακάλυπτοι μη στεγασμένοι χώροι
Τιμή ειδικού συντελεστή Α’ : 1,88 € ανά τμ.
Τιμή ειδικού συντελεστή Β’ : 1,14 € ανά τμ.
στ)Υπόγειοι επαγγελματικοί χώροι αποδεδειγμένα εγκαταλελειμμένοι, ακατάλληλοι προς χρήση και εκμετάλλευση
Τιμή ειδικού συντελεστή : 0,50 € ανά τμ.
ζ)Επαγγελματικοί χώροι οι οποίοι πλήττονται από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ

Τιμή ειδικού συντελεστή : 0,73 € ανά τμ.

Η χορήγηση των ειδικών συντελεστών δίνεται κατόπιν επιτόπιου ελέγχου για την χρήση του χώρου, απαιτείται προσκόμιση ανάλογων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και η εφαρμογή του δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Για μεγάλα ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων

α) Από 1.001τμ. έως 6.000τμ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
β) Από 6.000 τμ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τμ.

Ακάλυπτοι μη στεγασμένοι χώροι

α) Από 1.001τμ έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τμ έως 1.000τμ και
β) από 6.000τμ και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου

Για το έτος 2020 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 €/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

Τέλος, εξακολουθούν να υφίστανται οι μειώσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 202 του Ν.3463/06, οι οποίες ισχύουν για τους κατοίκους των ακίνητων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και αφορούν σε ευπαθείς ομάδες δημοτών ή άτομα ευρισκόμενα σε οικονομική αδυναμία.