Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Έρχονται κυρώσεις για την παράνομη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Το μήνυμα της διοίκησης Ζέρβα προς τους επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει υπερβολικά τα τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο

Κυρώσεις έρχονται από τον δήμο Θεσσαλονίκης στους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν σέβονται τον κοινόχρηστο χώρο και έχουν αναπτύξει ανεξέλεγκτα τα τραπεζοκαθίσματα.

Αυτό διεμήνυσε σήμερα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με τους αντιδημάρχους Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Αβαρλή να παραδέχονται ότι η κατάσταση στην πόλη, από την ημέρα που άνοιξε η εστίαση, δεν είναι η ιδανική.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δρόσου Τσαβλή, ο οποίος είχε μιλήσει για την «ασυδοσία που επικρατεί στην τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη».

«Καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο, όχι ύπουλα και μυστικά, όχι σιγά-σιγά και προσεκτικά για να μην γίνουν αντιληπτά, αλλά με παρρησία θα έλεγα και πλήρη αδιαφορία για νόμους, κανονιστικές, εγκυκλίους και οδηγίες. Χωρίς κανέναν σεβασμό στον πεζό, στα ΑΜΕΑ, στις μανάδες με τα καρότσια αλλά κυρίως στην ομορφιά, την τάξη, την αρμονία και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου. Με μία λέξη την «ευταξία» που τόσο συγκινητικά διαφήμιζε ο κ. δήμαρχος προεκλογικά και όλοι όσοι τον υποστηρίζαμε τότε. Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει όμως», τόνισε ο κ. Τσαβλής μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσαβλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν τηρείται καμία απόσταση, δεν τηρείται καμία κανονιστική, δεν τηρείται κανένας υγειονομικός κανόνας περιορισμού μετάδοσης της πανδημίας. Την ευθύνη, ξέρετε, την έχετε κι εσείς που έχετε ορκιστεί να προστατεύετε το συμφέρον αυτής της πόλης και την ασφάλεια των πολιτών της. Ειδικά για τα καταστήματα που βγάζουν τραπεζάκια στο δρόμο!! Όπως στην Εθνικής Αμύνης». Διερωτήθηκε επίσης εάν γίνονται έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία. Για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη μίλησε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Νέλλη Αηδονά.

Απαντώντας στους δημοτικούς συμβούλους ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής παραδέχθηκε ότι στην αρχή, με το άνοιγμα της εστίασης, η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ανεξέλεγκτη.

Αναφερόμενος μάλιστα στην περίπτωση της πλατείας Τσιρογιάννη σημείωσε ότι βάσει Covid τούς έχει χορηγήσει ο δήμος άδεια να επεκταθούν οι επιχειρηματίες με τραπεζοκαθίσματα και κάτω από τον πλάτανο.

«Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχαν οι άστεγοι που ήταν μονίμως εκεί. Και όταν ακούω ότι έπαιζαν παιδάκια, μου έρχεται να γελάσω. Πήγαινα σχεδόν κάθε βράδυ στα καταστήματα που είναι εκεί και δεν υπήρχαν παιδάκια για να παίζουν γιατί ήταν οι άστεγοι και ξαπλώναν πάνω στα παγκάκια. Τώρα έχουν περιοριστεί οι άστεγοι στο τμήμα προς τον Κρατικό Θέατρο, όπου εκεί πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί βρωμάει ο τόπος. Ότι υπήρξαν λοιπόν κάποιες υπερβολές υπήρξαν, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβαρλής.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπας σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εκδοθούν 1.500 άδειες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Η εστίαση άνοιξε στις 3 Μαΐου και το τμήμα Εξυπηρέτησης ξεκίνησε την έκδοση αδειών, αρχές του ίδιου μήνα, την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα. Δεν είναι μια απλή διαδικασία η άδεια για Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούπκας, υπενθυμίζοντας πως η «η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στη δυνατότητα ατελούς παραχώρησης πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις με τραπεζοκαθίσματα για την οικονομική τους βιωσιμότητά τους αλλά και για την τήρηση των αποστάσεων».

«Δεν είναι η ιδανική η κατάσταση. Δυστυχώς υπάρχει μια μειοψηφία επιχειρηματιών που δεν σέβεται την υπομονή μας και κατανόησή μας. Ενώ είπαμε στην αρχή θα κάνουμε τις σχετικές συστάσεις, επειδή δεν έγιναν σεβαστές από κάποιους, άρχισαν να γίνονται φύλλα ελέγχου και θα ακολουθήσουν και οι κυρώσεις», κατέληξε.