Skip to main content

Φωτίζει το ΑΠΘ ο δήμος Θεσσαλονίκης για να χτυπήσει τη διακίνηση

Στην κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού με 254 ιστούς φωτιστικών στην ευρύτερη περιοχή του Α.Π.Θ. προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Υπό την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο ΑΠΘ, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην ευρύτερη περιοχή του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Παράλληλα, απομακρύνει τα παλιά φωτιστικά και τοποθετεί νέα σε δύο σημαντικούς χώρους, στο Ζωολογικό Κήπο και στους «Κήπους του Πασά», συνολικού προϋπολογισμού 918.000 ευρώ.

254 νέοι ιστοί με φωτιστικά στην περιοχή του ΑΠΘ

Στην κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού και αντικατάσταση των παλαιών ιστών και των φωτιστικών στην ευρύτερη περιοχή του Α.Π.Θ. καθώς και την τοποθέτηση επιπλέον φωτισμού στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου για την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το έργο, κόστους 930.000 ευρώ, περιλαμβανόταν μέσα στον προϋπολογισμού του 2018, ωστόσο, μετά τις εξελίξεις και τα αυξανόμενα κρούσματα ναρκωτικών στο ΑΠΘ, επισπεύδονται οι διαδικασίες.

«Η κατάσταση στο ΑΠΘ επιτείνει την επίλυση του προβλήματος. Εμείς το είχαμε σχεδιάσει ότι πρέπει να γίνει αναβάθμιση του φωτισμού, ωστόσο, τώρα επισπεύδουμε τις διαδικασίες και στους επόμενους μήνες θα γίνει η αντικατάσταση των φωτιστικών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαρίτητας Θανάσης Παππάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει αύξηση της αστυνόμευσης αλλά και επιπλέον φωτισμό στους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το δίκτυο φωτισμού των πάρκων και των οδών στην περιοχή του ΑΠΘ είναι παλαιωμένο (πλέον των 40 ετών) και παρουσιάζει ελλείψεις.

Συνολικά θα αφαιρεθούν 136 παλαιοί ιστοί και φωτιστικά και θα τοποθετηθούν 254 νέοι. Τα νέα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας led, αντιβανδαλιστικού τύπου.

Ο νέος φωτισμός θα είναι στις οδούς και περιοχές: Ι. Βελλίδης, Μάτση, Κοδριγκτώνος, έμπροσθεν Νομικής σχολής, κτίριο 4, έμπροσθεν νέου κτιρίου Χημικού, κτίριο 21Β, έμπροσθεν Γραμματείας Γεωπονικής-Κτηνιατρικής, εκατέρωθεν Γραμματείας Γεωπονικής, εκατέρωθεν Γεωπονικής-Κτηνιατρικής, πάρκο όπισθεν Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, πάρκο έμπροσθεν Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, πάρκο Κοδριγκτώνος και Μάτση, πίσω από το Πολυτεχνείο, πάρκο εκατέρωθεν Βελλίδη – Iατρικής σχολής, Κοδριγκτώνος είσοδος ΑΧΕΠΑ, Βελλίδη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου.

Νέος φωτισμός σε Ζωολογικό Κήπο και Κήπους του Πασά

Περισσότερο φως στο Ζωολογικό Κήπο και τους «Κήπους του Πασά» θα τοποθετήσει τους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης.  

Στο Ζωολογικό Κήπο «τα νέα φωτιστικά σώματα θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού των οδεύσεων του πάρκου λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη των ζώων». Η μελέτη περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης φωτισμού, τεχνολογίας power line. Το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα, μέσω απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού, της ρύθμισης του φωτισμού σε ένα χαμηλό επίπεδο ασφάλειας  καθώς και της  ενεργοποίησης  μίας ή περισσοτέρων ομάδων φωτιστικών, ή ακόμη και ενός μεμονωμένου φωτιστικού καλύπτοντας περιπτώσεις.

Θα τοποθετηθούν 128 σιδηροϊστοί και ισάριθμα φωτιστικά σώματα κορυφής τεχνολογίας Led σε αντικατάσταση των 120  παλαιών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 85%.

Οι «Κήποι του Πασά» είναι ένα περιφραγμένο πάρκο, περίπου 20 στρ. με θέα προς την πόλη. Το πάρκο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, ενώ «η διατήρηση και η ανάδειξή του επιβάλλεται σαν ελάχιστη μαρτυρία στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης της πόλης».  

Ο υπάρχων φωτισμός έχει βανδαλισθεί και έχει τεθεί αναγκαστικά εκτός λειτουργίας για λόγους ασφάλειας.  Στόχος του δήμου «είναι η επαναλειτουργία του νυχτερινού φωτισμού στο χώρο με ταυτόχρονη αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού».

Θα τοποθετηθούν 36  σιδηροϊστοί και ισάριθμα φωτιστικά σώματα κορυφής τεχνολογίας Led. Παράλληλα σε 15 από τους ιστούς θα τοποθετηθούν επιπλέον προβολείς με τους οποίους θα φωτίζονται ορισμένες συστάδες δένδρων.